Afbeelding
Foto:

De klanken van december

TWENTE – Volgende maand zijn dorpen en steden in het hele land weer ondergedompeld in kerstsferen. Ontelbare lichtjes, rijk versierde kerstbomen en gezellige kerstmarkten bepalen dan het straatbeeld. In onze regio zal natuurlijk het bijzondere geluid van de midwinterhoorn te horen zijn. De liefhebber kan bovendien het hart ophalen aan de kersthits die zowel binnen- als buitenshuis zullen klinken.

Vele kerstklassiekers gaan alweer een kwart eeuw of langer mee. Ook als u geen echte kenner bent, zullen de beginnoten van 'All I Want for Christmas Is You' (1994) meteen herkenbaar zijn. Band Aid's 'Do They Know it's Christmas' (1984) of 'Wonderful Christmastime' (1979) van Paul McCartney wakkeren het warme kerstgevoel nog altijd aan. Er bestaan echter ook hits die vele malen ouder zijn. Op een willekeurige kerstmarkt zou u namelijk zomaar tegen een groep zangers en zangeressen kunnen aanlopen die klassieke Christmas Carols ten gehore brengt. De geschiedenis van deze traditionele kerstliederen gaat veelal eeuwen terug. Zo verscheen het bekende lied 'Hark! The Herald Angels Sing' in 1739 en stamt het lied 'God Rest You Merry, Gentlemen' waarschijnlijk al uit de 16e eeuw. In diezelfde eeuw vond de protestantse Reformatie plaats en werden carols, aangemoedigd door kerkhervormer Maarten Luther steeds geliefder. 'Stille Nacht' werd voor het eerst uitgevoerd in 1818 (in het Oostenrijkse Salzburg) en is inmiddels wereldberoemd, het is in meer dan 300 talen en dialecten vertaald! In de loop van de 19e eeuw droeg de publicatie van christelijke muziekboeken bij aan de verdere verspreiding van carols onder een breed publiek. Vandaag de dag houden verschillende koren en zanggroepen de traditie van het 'carol singing' in ere tijdens de feestdagen. De heldere klanken en zuivere harmonieën zullen weinigen onberoerd laten. Zo leveren deze oude composities een belangrijke bijdrage aan de saamhorigheid waar we tijdens de koude en donkere decemberdagen naar op zoek zijn.

Stadsherberg
Als u die authentieke kerstsfeer graag eens wilt ervaren, kunt u bijvoorbeeld terecht in de Stadsherberg in Enschede (in de Burgerzaal van het stadhuis). In de dagen voor Kerst – 20 tot en met 23 december – is er een breed cultureel programma samengesteld met onder andere theater en muziek. Reken op gevarieerde optredens, inclusief sfeervolle, meerstemmig gezongen Christmas Carols. Tijdens de feestmaand zijn in heel Twente diverse kerstactiviteiten te beleven. Kom kijken en luisteren en laat u verwarmen!