Afbeelding
Foto:

Plant nu bloembollen om de bijen te helpen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede moedigt inwoners aan om de belangrijke bijen een handje te helpen door nu bloembollen te planten die in het voorjaar bloeien. Het gaat namelijk nog steeds relatief slecht met de bijenstand; ruim de helft van de 358 bijensoorten in ons land worden met uitsterven bedreigd.

De wilde bij is van grote waarde voor ons als mens, iets wat veel mensen onderschatten. Zo draagt de bij bij aan de biodiversiteit van de natuur, zowel op kleine als grotere schaal. Ze vliegen van bloem naar bloem, waardoor bloemen en planten zich kunnen verspreiden en floreren. Daarnaast dragen bijen ook bij aan onze menselijke voedselvoorziening; veel voedingssoorten zouden op termijn verdwijnen of moeilijker te telen zijn zonder de hulp van de productieve bij.

Onder druk
De bijenstand staat door diverse factoren onder druk. Zo is de openbare ruimte in veel gemeenten minder groen geworden, maar ook tuinen werden in rap tempo versteend. Andere oorzaken die bijdroegen aan de afname zijn onder meer het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelen tegen andere soorten insecten.

Help ze een handje
Eén van de uitdagingen waar de bijen mee kampen is het vinden van voldoende voedsel in het voorjaar. Door nu bloembollen te planten zijn er straks in het voorjaar weer bloemen die zij kunnen gebruiken als voedingsbron. Bijen zijn van februari tot november op zoek naar eten, waarbij veel en gevarieerd erg belangrijk is. Met name het vroege voorjaar is voor hen een lastige tijd. Voorjaarsbloemen als krokussen, wilde narcissen, hyacinten, wilde kievitsbloemen en sneeuwklokjes zijn dan een waardevolle voedingsbron; deze bollen kunnen nú de grond in.

Groene tuin
De gemeente riep inwoners ook al vaker om na te denken over het groener maken van hun tuin. Dit vergt weliswaar wat meer onderhoud dan puur stenen tuinen, maar het draagt ook bij aan het klimaatbestendig maken van de stad. Een groene tuin voert namelijk water af en blijft koeler in de zomer.