Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Govert Schilling bij de Museumfabriek

ENSCHEDE - Sterrenkundige en wetenschapsjournalist Govert Schilling is bekend van de serie 'Govert naar de grenzen van het heelal'. Hij geeft woensdag 20 november een familielezing in de middag en een lezing voor liefhebbers in de avond. Dit gebeurt in het kader van 'Op Sterrenjacht in de Museumfabriek'. Het onderwerp: 'De speurtocht naar buitenaards leven'.

Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan er vele zijn vertaald in onder andere het Engels, Duits, Italiaans, Russisch, Chinees en Japans. Regelmatig is hij te gast in radio- en tv-programma's om toelichting te geven op nieuwe astronomische ontdekkingen. In het voorjaar van 2019 presenteerde hij de zesdelige NTR-televisieserie 'Govert naar de grenzen van het heelal'. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder de Eureka-prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de David N. Schramm Award van de American Astronomical Society. In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

Exoplaneten

In 1995 werd voor het eerst een planeet ontdekt in een baan rond een andere ster dan de zon. Inmiddels zijn enkele duizenden exoplaneten ontdekt. In ons Melkwegstelsel zijn er naar schatting minstens honderd miljard. Velen zullen als twee druppels water op de aarde lijken. Maar leeft er ook iets? En als er andere intelligente beschavingen in het heelal zijn, kunnen we daar dan ooit mee communiceren? Kom tijdens de lezing alles te weten over de zoektocht naar leven buiten de aarde, vanaf de eerste ideeën over Marsbewoners tot de waarnemingsprojecten van de toekomst.

Tijden en prijzen

De familielezing duurt van 16.00 tot 16.45 uur, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De avondlezing voor liefhebbers: 19.30-20.30 uur. U betaalt alleen de reguliere entreeprijs. U dient wel te reserveren via www.demuseumfabriek.nl.