Afbeelding
Foto:

Sterrenjacht verlengd

ENSCHEDE - Vele bezoekers genoten al van de sterrenhemel in De Museumfabriek. Het planetarium met de oudste sterrenprojector is een groot succes. 'Op Sterrenjacht in De Museumfabriek' is nu verlengd tot en met 8 december.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft bovendien op woensdagmiddag 20 november een familielezing en in de avond een lezing voor liefhebbers over 'De speurtocht naar buitenaards leven'. De bijzondere sterrenprojector van Zeiss uit 1924 is eigendom van het Museon in Den Haag. Nu is deze gerestaureerd door twee Twentenaren: hobbyisten Romke Schievink en Ewout Bakker. Romke, die ook de sterrenshows presenteert, ontving recent voor zijn verdiensten de Dr. J. van der Biltprijs. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde reikt sinds 1945 deze prijs uit aan verdienstelijke amateurs.
Een heel stelsel van radartjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies bewegen als in werkelijkheid. Iedere ster wordt geprojecteerd met een lampje. Het Museon zal het planetarium in 2020 weer laten zien. Reserveren van de sterrenshows (toeslag € 2,50) en lezingen kan via demuseumfabriek.nl.