Afbeelding
Foto:

Enschede praat mee over fietservaringen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede zet veel in op stimuleren van fietsen binnen de gemeentegrenzen. Zo werd al veel werk verricht in het kader van de ambitie om Fietsstad 2020 te worden. Om de huidige situatie goed tegen het licht te houden voert de gemeente een peiling uit onder het internetpanel.

Het klinkt opmerkelijk, maar in Nederland is er opmerkelijk weinig onderzoek verricht naar ons fietsgedrag. We weten dát Nederlanders relatief veel fietsen, maar niet altijd waarom of waarheen. Het raadplegen van het EnschedePanel geeft de gemeente hopelijk wat meer inzichten om het fietsbeleid nog beter aan te laten sluiten bij de wensen van de fietsers.

Meten is weten
Het onderzoek kijkt onder meer naar de gebruiksmomenten van de fiets en de doelen. Fietst men bijvoorbeeld naar het werk? Of pakt men de fiets al dan niet openbaar vervoer voor zakelijk- of sociaal contact? En hoe lang is de afstand die mensen afleggen? Belangrijke informatie voor aanscherping van het beleid. De afgelopen jaren is stimuleren van de fiets voor woon-werkverkeer een belangrijke prioriteit. Zo werd niet alleen gewerkt aan de fietssnelweg F35, maar ook de realisatie van fietsstraten waar de auto te gast is. Doel is om de fiets een steeds aantrekkelijker op te maken voor alle gebruikers.

Bekendheid
De gemeente wil vooral ook in kaart brengen hoe bekend mensen zijn met het aanbod van fietsvoorzieningen in de stad en de investeringen die de gemeente doet en gedaan heeft op dit vlak. Zo heeft Enschede meerdere, gratis toegankelijk, bewaakte fietsenstallingen.

Niet eenvoudig
Het stimuleren van fietsgebruik voor onder meer de binnenstad heeft wel een belangrijke keerzijde; zo zorgen voetgangers en fietsers voor wederzijdse ergernis in de smalle straten. Eerdere proeven met voetgangersgebied bleken niet succesvol en staan haaks op de ambitie om fietsgebruik te stimuleren. Wel zou het opvoeden van voetgangers al veel helpen; menig voetganger loopt vaak midden op straat in de binnenstad, tot grote irritatie van fietsers die door de binnenstad fietsen.