Afbeelding
Foto:

Enschede waarschuwt voor risico's identiteitsfraude

ENSCHEDE - Enschedeërs moeten voorzichtig omgaan met hun identiteitsgegevens. De gemeente waarschuwt dat iedereen slachtoffer kan worden van identiteitsfraude, wat grote gevolgen kan hebben. Men doet er dan ook verstandig aan om altijd alert te zijn op de risico's.

Op de gemeentelijke website schetst Enschede een scenario waarbij er op iemand anders' naam een pand is gehuurd waar men later een hennepkwekerij ontdekt. De nietsvermoedende burger wiens identiteit misbruikt is door criminelen heeft er dan een aardige taak aan om zijn of haar onschuld te bewijzen. Voorkomen is dan ook beter dan achteraf met de gevolgen zitten.

Leen niets uit
Een belangrijke les die in ieder geval voor jongeren van groot belang is: leen je paspoort of identiteitskaart nooit uit aan een ander. Helaas is het een gegeven dat dit voor jongeren een aantrekkelijke manier is om bijvoorbeeld aan drank te komen of binnen te komen bij 18+-evenementen, maar hiermee loopt men wel het risico dat deze vertrouwelijke persoonsgegevens in handen van anderen vallen. Naast dat men een boete riskeert, neemt de overheid bij het constateren van identiteitsfraude ook andere maatregelen. Zo kan een paspoort tot twee jaar ingenomen worden.

Bescherm je gegevens
Identiteitsfraude kan één op de tien Nederlanders treffen en de nasleep kan maanden of zelfs jaren duren. Vaak begint het op een simpele manier: met een kopietje van je paspoort. Mensen moeten voor uiteenlopende doeleinden wel eens een paspoort of ID tonen, bijvoorbeeld bij een werkgever, autoverhuurbedrijf of telefoonwinkel. Het is niet verstandig om zomaar een kopie te laten maken; ook wanneer mensen hier om vragen. Slechts enkele, maar zeker niet alle gegevens zijn voor zo'n bedrijf van belang. Het is belangrijk om bij een kopie in elk geval met grote letters 'kopie' er op te schrijven. Zet daarnaast het doel en de datum voor de kopie op de kopie en maak je burgerservicenummer onleesbaar. Dit staat in het gedeelte met je naam en in de strook met nummers onderaan de pagina van het paspoort. Om een en ander te automatiseren kan men ook de KopieID-app gebruiken. Hiermee maakt men een kopie met alleen de echt noodzakelijke gegevens.