Afbeelding
Foto:

Het Goed maakt werk van hergebruik

ENSCHEDE - Kringloopbedrijf Het Goed in Enschede bestaat 25 jaar. Afgelopen week vierden zij het jubileum met diverse leuke acties in de winkel aan de Lonnekerbrugstraat. Maar, zo benadrukt filiaalleider Monique ter Brugge: er komt aanzienlijk meer bij kijken dan mensen denken. "Naast het bijdragen aan een stukje duurzaamheid is de missie van Het Goed ook vooral gericht op het bieden van werk in de brede zin".

In de kringloopwinkel van Het Goed kan men van alles vinden. Van een koffiezetapparaat tot een complete inboedel. Maar ook kleding, speelgoed, fietsen, boeken en elektronica. Het Goed Enschede nam in 2018 ruim 1,5 miljoen kilo goederen in, waarvan ruim 81 procent hergebruikt kon worden. Het assortiment is dan ook elke dag weer anders. Naast mensen die bewust op zoek zijn naar betaalbare, goede spullen is de doelgroep tegenwoordig ook steeds breder. Zo kan ook de liefhebber van vintage en retro hier goed terecht, evenals de verzamelaar die op zoek is naar iets moois. De winkel vervult tevens een sociale functie; mensen komen langs voor een kop koffie en een praatje.

Duurzaam
Het innemen, eventueel herstellen en dan weer verkopen van nog bruikbare items draagt ook bij aan een duurzame, circulaire economie. Wanneer een product nog bruikbaar is, hoeft er immers niet een nieuw item gemaakt te worden. Dit spaart weer veel energie en grondstoffen uit. Zo kunnen veel goederen van de verbrandingsoven gered worden. Afgelopen jaar werd met het hergebruik van goederen bij Het Goed in Enschede ruim 1.400 ton CO2-uitstoot bespaard.

Veel medewerkers
Het verwerken van ingebrachte goederen is zeer arbeidsintensief. De vestiging in Enschede heeft ruim 50 medewerkers, waarvan zo'n 20 betaalde krachten. De overige medewerkers zijn vrijwilliger of komen via uiteenlopende trajecten bij Het Goed terecht: mensen met een beperking die niet bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen, mensen die vanuit een uitkering weer arbeidsritme opbouwen maar ook vluchtelingen die zo een zinnige dagbesteding hebben. Bij Het Goed krijgen zij dan passende begeleiding om wellicht uiteindelijk door te kunnen stromen naar ander, betaald werk. Het Goed omschrijft deze ambitie als "werk maken door hergebruik".

Meer mensen nodig
Het Goed kan altijd nieuwe mensen gebruiken. "Het inzetten van vrijwilligers en mensen met bijvoorbeeld een participatietraject gaat niet ten koste van betaalde banen", zo benadrukt Ter Brugge. "We zijn relatief lang bezig met het innemen, schoonmaken, repareren en uittesten van een item voor het in de winkel komt. Waardoor het niet rendabel is om betaalde krachten hiervoor in te zetten." De inzet en begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt draagt voor hen bij aan een belangrijk stukje ontwikkeling, sociale contacten en het versterkt hun zelfvertrouwen. Deze vorm van sociaal ondernemerschap is een belangrijke kernwaarde van Het Goed.

Kom langs
Kom eens langs om te snuffelen in de kringloopwinkel of voor een kopje koffie en een gesprek. Op 23 november organiseert Het Goed ook een leuke kerstmarkt. Wilt u wellicht als vrijwilliger aan de slag bij Het Goed? Kom eens langs voor een vrijblijvende kennismaking en rondleiding. Oók wanner u twijfelt; bijvoorbeeld omdat u kampt met een beperking. U bent van harte welkom! Het Goed is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 99 in Enschede. Kijk voor meer informatie op: www.hetgoed.nl