Afbeelding
Foto:

Vertellen over en in de natuur

ENSCHEDE - Een verhaal vertellen is moeilijker dan je denkt. Hoe werk je met spanningsopbouw en hoe houd je de aandacht vast? Landschap Overijssel organiseert op 22 november de workshop 'Verhalen vertellen' op Hof Espelo.

De inhoud van het verhaal wil je uiteraard zo krachtig en helder mogelijk overbrengen op je publiek. Hoe krijg je het echter voor elkaar dat mensen jouw natuurverhaal met evenveel spanning beluisteren als een goed spookverhaal bij het kampvuur? Bijvoorbeeld als je wat wilt vertellen over het leven van een eik of over het wel en wee van een bijenkolonie.

Docente Els Baars

Els Baars is zowel natuurgids als verhalenverstelster. Zij geeft aan dat een goed verhaal ervoor zorgt dat mensen zich verwonderen en aandachtiger gaan kijken en luisteren. Bijvoorbeeld naar het gedrag van een kwikstaartje of naar de minuscule gaatjes in het blad van het sint-janskruid. "Vaak onthouden mensen de informatie dan ook langer", aldus Baars. Ze is zodoende een logische keus als docente voor deze workshop.

Korte natuurverhalen

Tijdens de workshop leer je onder andere een verhaal op een pakkende manier op te bouwen en spannend te maken. Deelnemers gaan oefenen aan de hand van leuke, korte natuurverhalen. De geleerde basistechnieken kunnen ook gebruikt worden voor een langer verhaal, maar op buitenlocaties werkt een kort verhaal meestal beter.

Praktische informatie

Belangstellenden zijn vrijdag 22 november 2019 van 9.00 tot 16.00 welkom bij het Bezoekerscentrum Hof Espelo, Weerseloseweg 259 in Enschede. De kosten zijn € 75,00. Vrijwilligers van Landschap Overijssel betalen € 45,00. Aanmelden via kennisrijk.landschapoverijssel.nl.