Terugroepactie vleeswaren

TWENTE - Afgelopen week zagen we de start van wederom een vleesschandaal. De afgelopen twee jaar werden zeker twintig mensen besmet met de gevaarlijke listeriabacterie. Vleeswarenfabrikant Offerman haalde al het vlees terug uit de supermarkten.

De listeriabacterie kan veel schade veroorzaken, zeker bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De bacterie komt vooral voor op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast liggen. Een gezond persoon krijgt meestal geen of milde klachten. Toch kunnen de gevolgen ernstig zijn voor jonge kinderen, ouderen en zieken. Voor zover bekend heeft de listeriauitbraak waar het nu om gaat zeker 20 mensen getroffen, waarbij één vrouw helaas een miskraam kreeg.

Klein risico
Het RIVM benadrukt dat het risico op besmetting hoe dan ook uiterst klein is. Listeriose is een zeer zeldzame ziekte, die vier op een miljoen mensen treft ieder jaar. Mensen die eventueel ziek worden van besmette producten hoeven alleen bij flinke ziekte met koorts contact op te nemen met de huisarts. Er is geen middel dat preventief gegeven kan worden.

Opsporing
Dankzij nieuwe technieken kon de bron van de listeriauitbraak beter opgespoord worden. Dit lukte dankzij samenwerking tussen het RIVM en NVWA. Van patiënten die besmet worden zijn de bacteriën onderzocht en DNA-gegevens in kaart gebracht. Zo kon door middel van DNA-vergelijking een verband gelegd worden met de specifieke bron van het vlees. Deze techniek is pas recent in gebruik genomen.