Afbeelding
Foto:

Enschede scoort goed qua bezoek aan de binnenstad

ENSCHEDE - Uit recent onderzoek van Bureau RMC blijkt dat landelijk het gemiddeld aantal winkelende bezoekers is gedaald met 3,5 procent. Het aantal bezoekers in Enschede blijft daarentegen gelijk, zo blijkt uit de binnenstadsmonitor 2019. Een resultaat waar Enschede trots op mag zijn, maar wat ook zeker niet vanzelf kwam.

Enschede kampte net als veel andere gemeenten jaren geleden met fikse uitdagingen op het gebied van een levendige binnenstad. Door bijvoorbeeld webwinkelen nam het bezoek aan veel binnensteden af. Ook het verdwijnen van diverse ketens uit het straatbeeld had een impact. Toch wist Enschede zich goed te herpakken. Mede door een stukje investering in en promotie van de binnenstad blijkt deze goed te lopen qua bezoek.

Bezoekers van buiten
Gemiddeld komt 48 procent van de bezoekers van buiten de stad Enschede, laat de binnenstadsmonitor zien. Deze doelgroep is volgens Enschede Promotie van essentieel belang om de binnenstad op niveau te houden. Zonder deze bezoekers is de verwachting dat de uitgaven en het winkelaanbod daalt en daarmee ook de economische spin-off veel lager uit zal vallen.

Investeren
"Jarenlange investeringen in de binnenstad en actief campagne voeren voor de zichtbaarheid van Enschede, zorgen er voor dat we in Enschede het aantal bezoekers op peil houden. In tegenstelling tot de landelijke trend, waar men zelfs in de grootste steden een daling ziet." aldus Marieke ter Brugge van Enschede Promotie.

Stijgende bestedingen
Ook de bestedingen in Enschede stijgen. Uit recent onderzoek van I&O research blijkt dat er in 2019 gemiddeld 108 euro per persoon wordt besteed aan winkelen, ten opzichte van 102 euro een jaar eerder. Hierin is dus een stijgende lijn te zien. Kijkend naar het gemiddeld aantal bezoekers van 11,5 miljoen in 2018 wordt er in 2019 dus 69 miljoen euro meer uitgegeven dan het jaar er voor. In Enschede komt gemiddeld 23 procent van de bezoekers uit Duitsland, zo blijkt uit de cijfers van de binnenstadsmonitor. Dit toont aan dat de Duitse doelgroep heel belangrijk is voor Enschede. Op zaterdagen komt zelfs 38 procent van de bezoekers uit Duitsland.