Afbeelding
Foto:

Enquête respect in Enschede: Ruim 88 procent wil de ander niet kwetsen met grof taalgebruik

ENSCHEDE - Onlangs was de Bond tegen vloeken in de gemeente Enschede aanwezig met de campagne 'Respect in de regio'.

Vele inwoners van Enschede hebben een enquête ingevuld over vloeken en schelden. En dat leverde een aantal verrassende uitkomsten op. Ruim 49,4 procent van de ondervraagde Enschedeërs vloekt en scheldt regelmatig, voornamelijk buitenshuis (tijdens sporten 13 procent, op straat 37 procent, op school 22 procent), daarbij vindt 80,4 procent van de deelnemers het belangrijk dat daar iets aan gedaan wordt. Thuis wordt beduidend minder gevloekt, 'slechts' 8 procent vloekt binnenshuis.

Rekening houden
Nog een opvallende uitkomst: we willen best rekening houden met elkaar als het gaat om taalgebruik. Maar liefst 88 procent van de deelnemers past zijn/haar taalgebruik aan wanneer dit taalgebruik kwetsend is voor de ander. Enschede scoort hierin lager dan Tilburg (95 procent) en Amersfoort (92 procent).

Campagne
Sportclubs geven aan veel last te hebben van grove taal en vloeken. Voor hen heeft de Bond tegen vloeken dan ook aansprekende campagneborden en workshops om het grove taalgebruik tegen te gaan. Respect voor de ander, op het veld en langs de lijn, staat daarbij centraal. Op de vraag, 'wat wenst u Enschede toe?' kwam steevast het antwoord: meer respect voor elkaar! Opvallend is dat veel Enschedeërs daar aan toe voegen: "laten we niet alleen netjes met elkaar omgaan, maar ook met onze stad".

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de campagnes van de Bond tegen Vloeken ook op: www.bondtegenvloeken.nl