Afbeelding
Foto:

Nationale Brandpreventieweken

TWENTE - De Nationale Brandpreventieweken zijn weer begonnen. De komende weken vraagt ook de Brandweer Twente uitgebreid aandacht voor het belang van brandveiligheid in en om het huis. Naast het concreet bestrijden van brand en hulpverlening, zet de brandweer ook steeds meer in op preventie.

Dit jaar is er weer aanpak voor specifieke thema's; zo staan dit jaar accu's en opladers in de belangstelling. De brandweer en het Instituut Fysieke Veiligheid signaleren namelijk dat oplaadbare elektrische apparaten steeds vaker zorgen voor woningbranden. "Zeker nog niet de grootste brandoorzaak' volgens René Hagen, Lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken "Maar zeker wel een groeiende oorzaak". Hagen roept op om nu direct te investeren in het voorkomen van deze branden; preventie kan veel leed voorkomen.

Andere thema's
De brandweer wil met het signaleren van bepaalde trends al vroegtijdig inspringen op potentiële risico's. Zo is ook de groeiende vergrijzing een oorzaak bij branden, maar ook de populariteit van zonnepanelen. Zaken die de brandweer toen nog een beetje overvielen. "We richten ons vanaf deze maand, samen met kinderen, op het bevorderen van kennis en inzicht in hoe deze branden ontstaan. Met deze kennis kunnen ze zélf brand voorkomen". Met deze preventie-aanpak werken Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting aan een brandveilige generatie.

Speurneuzen gezocht
Een eerste stap is de start van de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen'. Hiermee worden kinderen (9-12) uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar brandgevaar en het voorkomen van brand. Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat juist kinderen tussen 9 en 12 jaar actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80 procent van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele apparaten. Maar nog niet de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico's van foutief opladen van een mobieltje. Of het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels. "Nu dagen wij kinderen uit om met ons te speuren naar de oorzaken van brand" zegt Hagen. "Zo herkennen zij risico's en leren hoe ze brand kunnen voorkomen. Wij wijzen hen niet op gevaren maar we nemen kinderen mee met de vraag: Hoe komt het dat deze apparatuur brand veroorzaakt?" Met de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen!' wordt kinderen op speelse wijze brandveilig gedrag aangeleerd. Door middel van een interactieve game ontdekken ze hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan.