Afbeelding
Foto:

Onze nieuwe collega bij de Dierenkliniek Enschede

ENSCHEDE - Soms gebeuren er zaken op de werkvloer die je een jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Het afgelopen jaar is ons dierenartsenteam geplaagd door ziekte. Twee van onze vier dierenartsen zijn langdurig afwezig. Erg naar voor mijn lieve collega's maar ook een probleempje op de werkvloer. In Nederland is er namelijk een groot dierenartsentekort: hoe verder van de Randstad hoe groter het tekort.

Sinds begin september werkt Anita bij ons. Anita komt uit Polen, ten zuidwesten van Warschau. Ze heeft al meer dan 10 jaar ervaring als dierenarts gezelschapsdieren, maar ze wil meer leren. Dat lukte haar niet in Polen. Ze besloot een paar jaar in Nederland te komen werken om haar droom te verwezenlijken. Ze laat een gezin, familie en vrienden tijdelijk achter in Polen. Alles voor haar droom. Dat vind ik dapper. Ze spreekt goed Engels, maar nauwelijks Nederlands.

Goed communiceren
Anita heeft nu een aantal weken meegelopen met een dierenarts in onze kliniek. Langzaam aan gaat ze zelfstandig de eenvoudige handelingen doen. Een assistente helpt haar en de klant waar nodig met de Engelse taal en het computerprogramma. Waar ik zo verrast over ben is het feit dat 80-90% van de eigenaren heel gemakkelijk Engels spreken met Anita. Daarnaast is Anita erg kundig en lief voor de dieren. Wij zijn blij met onze nieuwe collega en hopen haar snel zelfstandig te kunnen inzetten.

Net als bij andere beroepen, zoals bv tandartsen, komen er steeds meer buitenlandse collega's ons helpen. Een waardevolle aanvulling, want alleen met onze Nederlandse collega's redden we het niet.

Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede