Afbeelding
Foto:

Twente

Wat doet de regio nog? Van een insider hoorde ik, dat ze nog actief zijn in het openbaar vervoer (meer dan de helft van hun werkzaamheden), geestelijke gezondheidszorg (vertrekt binnenkort), stimulering economie (hoeft op dit moment niet, wat doen de acquisiteurs nu?) en de agenda van Twente (een nagenoeg lege subsidiepot). Er is geen directeur meer (de interimmer is opgestapt), de ambtenaren zijn verdeeld over andere locaties en organisaties, de bestuursvoorzitter heeft zijn handen vol aan hooligans, gelden van het rijk drogen op en kunnen bovendien gemakkelijk op een andere manier verdeeld worden dan via de regio.

Kortom, op zijn minst een onderzoek naar nut en noodzaak van de regio waard. Het opvallende is dat alle leden hiermee akkoord zijn gegaan, alle 14. Meestal springt er wel een kikker uit de kruiwagen. Maar er is meer verbazingwekkends; het regiobestuur heeft de Twentse gemeentesecretarissen gevraagd het onderzoek uit te voeren en deze brengen deze week een verslag uit van hun werkzaamheden en doen niet alleen aanbevelingen voor een nieuw bestuursmodel, maar ook voor een andere bestuurscultuur. Twente moet meer doen en minder praten. Een andere focus van beleid noemen ze dat en begonnen moet worden met de arbeidsmarkt, daarna bereikbaarheid en innovatie.

Wat opvalt is de oorverdovende stilte over de regio. Bij het begin van elke vergadering van de Stedelijke commissie in Enschede vraagt de voorzitter al jarenlang of er nog mededelingen van de regiovertegenwoordiger zijn. Zelden. Want er zijn wel vragen natuurlijk, al was maar die ene vraag: Blijft Enschede voorzitter van de nieuwe regio? Tot voor kort zorgde in elk geval Enschede er wel voor, dat de belangen van de hoofdstad van Twente voldoende aandacht kregen, maar tot nu toe geen kik over het onderzoek. Tot afgelopen maandag. Op de voorpagina van een uiterst dunne Tubantia stond een artikel over de regio met als kop: "Focus nodig voor Twente" met daarin een paar conclusies uit het secretarissenonderzoek en ook, toevallig of niet?, een onderzoek van oud-VVD kamerlid Han ten Broeke. Had Han ook een opdracht gekregen? Hij had in elk geval 50 ondernemers geïnterviewd. Wat een kans voor het ex-kamerlid. Beide rapporten schijnen tot dezelfde conclusie te komen; er wordt te veel geouwehoerd in het Oosten van Nederland en te weinig gedaan. Dat komt door het gigantische ons-kent-ons netwerk, zeggen ze.

Het is ook nooit goed. Eerst is een netwerk prima en nu remt het de economische ontwikkeling af. Een organisatiecultuur verander je niet in een paar jaar. Ik denk dat de secretarissen, de bestuurders te "soft" vinden. De secretarissen hebben gelijk; het kan best wat zakelijker. Maar een netwerk heb je ook nodig.

Zal niet gemakkelijk voor Han zijn, zo'n cultuuromslag.

Jan Visser