Afbeelding
Foto: shutterstock

Dieren buddy

In november 2017 is, in navolging van Utrecht, Amersfoort en Zaanstad, ook in Enschede gestart met het project Dierenbuddy van de Dierenbescherming. Dierenbuddy biedt hulp door ervaren vrijwilligers aan ouderen of chronisch zieke mensen, die niet meer in staat zijn om volledig zelfstandig voor hun huisdier te zorgen en voor wie hulp door reguliere uitlaatservices, familie en buren geen vanzelfsprekendheid is. Het gaat vooral om mensen met lichamelijke beperkingen, zoals ernstige reuma, hartfalen of andere aandoeningen. Maar ook mensen met bijvoorbeeld een beginnende dementie kunnen voor deze hulp in aanmerking komen. Met de ondersteuning van Dierenbuddy kunnen baasjes en dieren zo lang mogelijk op een verantwoorde manier van elkaars gezelschap blijven genieten.

De hulp die Dierenbuddy biedt, bestaat bijvoorbeeld uit het 2x per week uitlaten van een hond, het schoonmaken van een kattenbak of konijnenhok. Ook kan een vrijwilliger mee naar de dierenarts wanneer dit nodig is. De eigenaar blijft zelf verantwoordelijk voor de zorg van zijn of haar huisdier, ook wat betreft de kosten voor de nodige verzorging zoals voer, trimmer en dierenarts. Dierenbuddy zorgt dus alleen voor een praktische ondersteuning.

Dierenbuddy is geen reguliere uitlaatservice. Meerdere keren per dag hulp verlenen en vaker dan 2x per week uitlaten of helpen met eten geven of schoonmaken van kattenbak of kooi/hok zijn niet mogelijk. Wanneer zonder de ondersteuning van Dierenbuddy een eigenaar niet meer voldoende voor het dier kan zorgen, wordt er in overleg met de eigenaar gekeken naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld herplaatsing.

Wanneer u geïnteresseerd bent om als vrijwilliger voor Dierenbuddy Enschede aan de slag te gaan of wanneer u (of iemand in uw familie of kennissenkring) hulp kunt gebruiken bij de zorg van een huisdier, twijfel niet maar neem voor meer informatie contact op met Dierenbuddy Enschede via de e-mail dierenbuddy.enschede@dierenbescherming.nl

Afbeelding
Afbeelding