Afbeelding
Foto: schutterstock

Hallo lieve dierenvrienden van Enschede,

Jullie vragen je vast af waarom het opvangcentrum in de zomer zo vol zit met katten; dat kan ik als kitten- en zwerfkatten coördinator hopelijk kort maar krachtig uitleggen. Al jaren zijn er diverse verwilderde kattenkolonies te vinden in Enschede, die door middel van TNR (Engels voor vangen, neutraliseren en terugzetten) en het op tijd wegvangen van de kittens, bijna nihil zijn geworden... Maar er is helaas wel een explosie van vrij jonge moeders die huiskat (geweest) zijn, maar wel geregeld in een tuin bij iemand bevallen. De poezen zijn vrijwel nooit gechipt, of gechipt en niet geregistreerd, dus belanden ze met hun hele kroost veilig bij ons in het opvangcentrum. Ook lopen de ongecastreerde katers flink te buurten om alle poezendames te versieren, wat helaas ook leidt tot menig aangereden katten.

Gelukkig hebben we voor deze schatjes hele lieve pleeggezinnen, die de kittens en mama's met liefde en uiterst goede zorg groot brengen. Dit lijkt hartstikke leuk, maar de realiteit is minder leuk. Dit jaar waren grote aantallen kittens flink ondervoed, velen hadden bloedarmoede door enorm veel vlooien en ook de gevreesde niesziekte komt al om de hoek kijken.

Mijn taak en droom in Enschede is dat er nooit meer een poes op straat hoeft te bevallen. Dat kost vele uren, vele gesprekken, maar ik kan het niet alleen. We moeten dit samen met de inwoners van Enschede oplossen. Heb je een poes of kater? Laat ze castreren en chippen voordat je ze naar buiten laat, en meld zwerfkatten op tijd zodat ook die geholpen kunnen worden. Dump ook geen kittens als ze je tot last zijn, want ook dat gebeurt helaas!!!!

Met vriendelijke kattengroet,
Nathalie Andriese