Kinderen en huisdieren

We kennen het allemaal wel, kinderen willen graag een huisdier. Bij vriendjes of vriendinnetjes zien ze dat schattige konijntje, super leuke hamstertje, lieve kittentje of die stoere pup. Kinderen worden omringd met dieren. Niet alleen echte dieren, maar ook knuffeldieren en dieren in (teken)films. Een goed voorbeeld is de film de Leeuwenkoning. Dit soort films helpen kinderen bij het leren van belangrijke lessen over leven, liefde en verlies.

Het hebben van een huisdier kan erg gezellig zijn en goed voor de ontwikkeling van een kind.
Het verzorgen van een dier kan kinderen, mits de ouders dit goed begeleiden, vaardigheden bijbrengen zoals het nemen van verantwoordelijkheid en discipline. Dieren kunnen een kind helpen zich veilig te voelen en een vriendje te zijn. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen.
Maar er kunnen voor kinderen ook minder leuke kanten zijn, zoals het verdriet om het verlies van een huisdier of de verplichte verzorging. Helaas kan het ook gebeuren dat een huisdier niet voldoet aan de verwachtingen.

Wilt u graag een huisdier aanschaffen, weet dan goed waar u aan begint. Bedenk of een dier echt in uw gezin past en welk dier goed bij uw situatie zou passen. Ook moet u zich verdiepen in wat het dier nodig heeft en welke kosten dit met zich mee brengt. Dieren kunnen een positief effect hebben op kinderen maar er is altijd sprake van een wisselwerking. Het welzijn van het huisdier zelf moet ook gewaarborgd worden!

Meer informatie over de aanschaf van een huisdier vindt u op: www.licg.nl