Afbeelding
Foto:

Enschede en Domijn werken aan leefbare buurten

ENSCHEDE - Hoe fijn is het om in Enschede te wonen? Bent u tevreden over uw straat en buurt? De gemeente Enschede hoopt uiteraard dat u nu al woont met plezier, maar de praktijk leert dat er ook zeker verbeterpunten zijn. De gemeente gaat nu samen met Domijn werken aan het verbeteren van de leefbaarheid in de diverse wijken.

Enschede is samen met de woningcorporatie één van de projectpartners binnen het grensoverschrijdende Europese project 'Onderhoud Openbare Ruimte 2.0'. Naast Enschede en Domijn nemen ook onder meer Hengelo, woningcorporaties Welbions, de Duitse steden Emsdetten en Ahlen en diverse anderen deel. Enschede en Domijn willen graag dat alle inwoners terecht trots mogen zijn op hun leefomgeving. Een aangename omgeving draagt immers bij aan het woongenot en de saamhorigheid in een buurt. Relatiebeheerder Robin Schoemaker van Domijn heeft dan ook hoge verwachtingen. "Wij zijn ervan overtuigd dat, wanneer bewoners zelf zeggenschap hebben over de wijze waarop hun openbare ruime ingericht wordt, dit enorm bijdraagt op de trots op hun omgeving. Bovenal weten zij zelf heel goed wat er moet gebeuren en zijn zij als inwoners de experts". Inwoners meer zeggenschap geven is een positieve ambitie, maar makkelijker gezegd dan gedaan. De samenwerking met de diverse partners heeft als doel om te kijken welke methodes beter en minder goed werken om inwoners te betrekken bij inrichting van de openbare ruimte.

Concrete stappen
In Enschede zijn inmiddels de eerste concrete stappen gezet, onder meer via voetbalvereniging Rigtersbleek. Hier werden al leuke activiteiten ontplooid die bijdragen aan de wijk, zoals kinderactiviteiten en nauwe samenwerking met de wijkteams van Enschede. Zo gaan bijvoorbeeld de kinderen van Thuis@ wekelijks de wijk in om zwerfafval op te ruimen, waarmee ze een zakcentje verdienen. Een schone leefomgeving, mét tevreden kinderen die zo ook een stukje 'eigenaarschap' ervaren. Vanaf dit seizoen gaat ook de G-afdeling van Rigtersbleek zich inzetten om enkele keren per maand afval op te ruimen in de wijk. Soortgelijke initiatieven komen er ook voor de wijken Deppenbroek en Mekkelholt.