Afbeelding
Foto:

Vuurwerkangst, nu al!?

ENSCHEDE - Over een aantal maanden is het weer Oud & Nieuw. Dit gaat altijd gepaard met veel vuurwerk. Helaas beperkt dit zich niet meer alleen maar tot december en hebben vele dieren het hele jaar door last van de knallen. Vaak ook nog aangevuld met angst voor onweer.

Het beste advies om te zorgen dat uw dier niet zo bang meer is voor onweer en vuurwerk is trainen. Ga dit niet pas in december doen, maar begin nu al, nu er nog niet zoveel knallen te horen zijn. Angst is namelijk niet iets wat je in een korte periode kunt laten verdwijnen. Het vergt veel training en geduld. Zorg er wel voor dat u de training onder begeleiding van een erkende hondentrainer of honden-/kattengedragstherapeut doet. Het is namelijk erg belangrijk dat de training op de juiste manier gebeurt.

Wat kunt u doen?
Wat u nu al kunt doen als er onweer op komst is of er toch al veel vuurwerk is, is onder meer het volgende. Zet de radio of TV aan, zodat de knallen minder opvallen of minder hard klinken. Geef uw dier een veilige plek waar ze onder/in kunnen liggen en schuilen. Houd uw katten binnen op zo'n moment en laat uw hond niet los lopen. Dan kunnen ze niet in hun angst verdwalen. Zorg dat uw dier gechipt én geregistreerd is. Mocht hij/zij toch onverhoopt weglopen, dan is de kans groter dat ze weer thuis komen. Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Ga het dier niet negeren als het om aandacht vraagt, maar ga het zelf ook niet opzoeken als uw dier uit zichzelf ergens anders gaat liggen. Bestraf angstig gedrag nooit!

Medicatie
Tijdens de ergste periode met vuurwerk willen veel baasjes hun dier ondersteunen met medicatie. Voorheen was Alprazolam een veel gebruikt middel en kon u dit komen afhalen aan de balie. Echter, Alprazolam is een humaan geregistreerd geneesmiddel. Dit houdt in dat het officieel niet voor dieren geregistreerd is. In de Nederlandse wetgeving is het zo bepaald dat dierenartsen altijd eerst middelen moeten inzetten die voor dieren als eerste keus geregistreerd zijn voor dat bepaalde probleem. Is er een reden dat een dier dat middel niet mag hebben (bijvoorbeeld door een chronische aandoening), dan mag er gekeken worden naar tweede keus middelen. Is daar ook een contra-indicatie voor, dan mag er uitgeweken worden naar humane middelen. Voor vuurwerkangst bij dieren zijn er twee middelen als eerste keus geregistreerd in Nederland: Pexion en Sileo. Deze middelen zijn zogenoemde UDA middelen: het mag alleen voorgeschreven worden door een dierenarts na onderzoek van het dier.

Nieuwe werkwijze
Vanaf dit jaar zal er streng door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) gecontroleerd worden op het gebruik van Alprazolam in de dierenkliniek. Wij zijn daarom genoodzaakt om onze werkwijze wat betreft diergeneesmiddelen rond Oud & Nieuw aan te passen. Wij mogen zonder contra-indicatie en onderzoek van het dier geen Alprazolam meer voorschrijven. Wilt u voor Oud & Nieuw dit jaar medicatie voor uw dier, dan zult u van te voren contact met ons moeten opnemen. Aan de hand van de bevindingen van de dierenarts zal dan een middel voorgeschreven worden. Begin dus tijdig met het aanpakken van vuurwerkangst. Training is de beste manier om angst te verminderen. Voor hulp en tips mag u altijd contact opnemen met ons. Dierenkliniek Enschede is gevestigd aan de Brinkstraat 234, 7541 AV Enschede. Bel met tel: 053 - 430 5805 of kijk op: www.dierenkliniekenschede.nl