Afbeelding
Foto:

Culinair genieten tijdens Proef Eet

ENSCHEDE - In totaal 50 restaurants, cateraars en brouwerijen zullen dit weekend hun beste gerechten en brouwsels meenemen naar Enschede. Tijdens Proef Eet is het culinair genieten, het driedaagse evenement begint op vrijdag 30 augustus.


Wie niets wil missen van de culinaire hoogstandjes kan vanaf vrijdag 30 augustus om 17.00 uur al terecht. Verspreid over de drie dagen zal de binnenstad bol staan van de heerlijke gerechten en topentertainment. Een succesvol recept, want dit jaar wordt alweer de 34ste editie van Proef Eet gehouden. Daarmee behoort het tot één van de bekendste evenementen van Enschede en trekt het bezoekers uit het hele land en uit Duitsland. Op zaterdag en zondag begint Proef Eet vanaf 13.00 uur en gaat op zaterdag door tot 23.00 uur en op zondag tot 21.00 uur. De deelnemers zijn afkomstig uit Enschede en omstreken, waarmee ze aantonen dat de regio een uitgebreid aanbod aan culinaire hoogstandjes heeft. Zo variëren de menu's van Indiaas streetfood tot sappige burgers of juist vegan gerechten.

Binnenstad
Wie er aan denkt om een bezoek te brengen aan Proef Eet kan terecht op verschillende locaties in de binnenstad. De deelnemers hebben verspreid over de Oude Markt, Klokkenplas, de Langestraat, het Ei van Ko, Van Loenshof en het Jacobusplein de ruimte gekregen om hun gerechten aan te bieden. Gerechten kunnen worden gekocht met Duyten, speciale munten die per stuk worden gekocht voor 1,35 euro. Een deel van de opbrengst van de Duyten gaat net als vorig jaar naar een goed doel: de Voedselbank Enschede-Haaksbergen. Het Jacobusplein wordt voor Proef Eet omgedoopt tot het bierplein; een plek die de echte bierliefhebber niet mag missen. Behalve het grote aanbod aan speciaalbieren worden er ook gerechten geserveerd die perfect te combineren zijn met de brouwsels. Er is speciale aandacht voor bieren afkomstig uit Twente, en Grolsch heeft dit evenement gekozen als moment om haar nieuwe bier te presenteren. De Langestraat zal deels worden ingericht als Duurzaamheidsplein met een interessant aanbod aan wat men circulaire producten noemt. Met als motto "afval is de basis" en het gebruik van een composteermachine belooft dit een verrassende ervaring te worden. Tenslotte vindt men bij het Ei van Ko de Twentsche Foodhall met vijf verschillende keukens.

Wedstrijd
Toch draait Proef Eet niet alleen om bezoekers laten kennis maken met uiteenlopende recepten. De deelnemers strijden ondertussen om de Gouden Duyt: de prijs die door de vakjury wordt uitgereikt aan de winnaar van Proef Eet. Deze wordt gekozen gebaseerd op onder andere bereiding en presentatie van het gerecht, klantvriendelijkheid, inrichting van de pagode en prijs-kwaliteitverhouding. Op zaterdagavond 31 augustus zal de vakjury zich buigen over de gerechten van de deelnemers. Zij kiezen de winnaars van de gouden, zilveren en bronzen Duyt, respectievelijk voor de eerste, tweede en derde plaats. Daarnaast loopt de verkiezing voor de publieksprijs nog tot zondag 1 september 16.00 via www.proefeet.nl/stemmen.

Entertainment
Bij Proef Eet staat als vanouds het culinaire aspect centraal, maar er zijn ook voldoende randactiviteiten. Zo kunnen gezinnen zich volop vermaken met hulp van de TwenteNannies die de kinderen zullen vermaken op het KidsPlein aan de Langestraat. Het Wilminktheater verzorgt theater aan het Van Loenshof gedurende de drie dagen en Concordia heeft tijdens Proef Eet een bijzondere expositie over kunst en film aan de Langestraat, De Walstraat staat in het teken van muziek, met live optredens van onder andere Isabelle Wollf, Barn en Belle en Gun Baby Gun. Bezoekers kunnen in de hele binnenstad het straattheater van Mystiektheater treffen.