Lintjes voor Rode Kruis-vrijwilligers

HAAKSBERGEN - De Haaksbergse afdeling van het Rode Kruis bestaat op de kop af 75 jaar. Om dit passend te vieren werden ook diverse vrijwilligers geëerd voor hun inzet.


Dit gebeurde afgelopen zaterdagavond in het Schuttershoes. Hier vierde het Rode Kruis het jubileum met een gezellige feestavond. Twee bijzondere vrijwilligers, Rien Lammers en Johan Loman, werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Rob Welten mocht de versierselen overhandigen.

Rien Lammers
Hij is al ruim 53 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis Haaksbergen. Rien Lammers was onder meer groepscommandant geneeskundig peloton, vrijwillig hulpverlener en voorzitter. Hij was betrokken bij de samenwerking met de collega's uit het Ahaus en werkte mee aan hulpgoederentransporten naar Litouwen en Rusland. Lammers was actief bij grote evenementen als de Military Boekelo en het Europees Schutterstreffen. Sinds 2010 is hij vrijwillig chauffeur van de rolstoelbus in Haaksbergen, hij is al jaren mantelzorger voor zijn echtgenote en hij is betrokken bij de cliëntenraad van het Wiedenbroek. Lammers is ook actief voor de Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse en de Stichting Hervormde Begraafplaats.

Johan Loman
Ook al meer dan een halve eeuw is Johan Loman van grote waarde voor het Rode Kruis. Eerst als helper 3e klas. Daarna volgde het EHBO-diploma met als aantekening verbandleer. De opleiding helper ziekenverzorging werd gevolgd en een omscholing tot chauffeur rolstoelvervoer en gebruik bijzondere signalen werd gedaan. Menigeen is hierdoor de afgelopen jaren in staat geweest zich te verplaatsen en activiteiten bij te wonen. Loman was jarenlang inzetcoördinator, hield het magazijn op orde, richtte de behandelruimtes in en verrichte veel andere taken.