Afbeelding
Foto:

Enschede zet in op elektrisch rijden met nieuwe laadpalen

ENSCHEDE - De mobiliteit is aan het veranderen. Steeds meer mensen denken actief na over hoe ze zichzelf vervoeren van A naar B. Duurzaamheid is hierbij ook een steeds belangrijke factor. Nu meer en meer Enschedeërs bewust kiezen voor elektrisch rijden, moet de gemeente ook actief nadenken over de beschikbare infrastructuur.

De gemeente Enschede heeft momenteel een nieuwe plankaart opgezet met mogelijke locaties voor nieuwe, openbare laadpalen. Inwoners, forenzen en belanghebbenden kunnen nog tot en met 31 augustus een reactie achterlaten. De gemeente hoopt dat zoveel mogelijk mensen en bedrijven dit zullen doen. Ook niet-Enschedeërs zijn welkom om te reageren op de plankaart, aangezien er ook veel mensen van buiten Enschede naar de stad komen met een elektrische auto.

Brede spreiding
De gemeente heeft de kaart digitaal beschikbaar op www.enschede.nl/laadpalen. Wat hierbij opvalt is dat de beoogde locaties door de hele stad te vinden zij. Het doel is niet alleen om laadpalen bij zoveel mogelijk veelgebruikte locaties te hebben, maar ook juist daarbuiten. Niemand wil namelijk te ver moeten lopen van de laadpaal naar waar men zelf moet zijn. Parkeren en laden in de buurt dus. De nieuwe laadpalen anticiperen ook al op toekomstige woningbouw in bepaalde gebieden; door ze nu al in de buurt te hebben worden woonlocaties voor de duurzame bewuste automobilist wellicht nóg aantrekkelijker

Ergernis
Op dit moment rijden er ongeveer 45.000 volledig elektrische auto's in Nederland rond, met nog eens 84.000 plug-in hybrides die ook beschikken over een verbrandingsmotor. Het aantal elektrische auto's is in een jaar tijd verdubbeld - maar de infrastructuur blijft nog achterwege bij deze groei. Dit zorgt op straat voor ergernissen bij elektrisch rijders. Zo houden auto's een laadpaal van nature langer bezet en wanneer een niet-elektrische auto op zo'n plek gaat staan schiet de irritatie helemaal omhoog. Gelukkig zijn veel auto's tegenwoordig ook erg flexibel in het laden; zo kunnen eigenaren vaak zelf thuis opladen al dan niet met een traditionele stekker.