Afbeelding
Foto:

Mooie prestaties bij Rutbeek Triathlon

ENSCHEDE - Zondag 18 augustus begon regenachtig, maar het klaarde op. Daardoor mocht de Triathlon Club Twente vooral in de middag weer veel bezoekers en deelnemers verwelkomen op Het Rutbeek. Er waren vijfhonderd deelnemers, waarvan enkele zelfs uit Duitsland en Belgiƫ naar Het Rutbeek waren gekomen.

Er waren verschillende series. De dag begon met de ouder-kind en kind triathlon met jongens en meisjes in de 8+, 10+, 12+ en 14+ categorie, gevolgd door de individuele tijdrit van het jeugd-en juniorencircuit van de NTB. Daarna was het tijd voor de 1/3 triathlon, de 1/4 triathlon en de 1/8e voor recreanten en de afsluiter was een estafette voor de jeugd en junioren.

Laagdrempelig
De opzet van deze ouder-kind triathlon estafette is bedoeld om kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met de triathlonsport. Het concept daarbij is dat het kind zwemt, de ouder fietst en zij beiden lopen. De afstanden hierbij zijn 100 m zwemmen, 6,7 km fietsen en 1 km lopen. Elk jaar is dit weer een van de hoogtepunten van de Rutbeek Triathlon. Al met al was het een druk bezet deelnemersveld met 21 kinderen van 8 tot 16 jaar. Ook stonden er 9 estafetteteams aan de start.

Uniek
Er was dit jaar ruimte voor een nieuw uniek format. Alleen bekend als serie binnen de Oud Gastel triathlon had de Rutbeek Triathlon dit jaar ook een 1/3 triathlon afstand. Dit als voorbereiding op triathlons met langere afstanden die later deze zomer gehouden worden. Deze afstand die goed kan dienen als voorbereiding op een halve of hele ironman, heeft de afstanden: 1300 meter zwemmen, 60 kilometer fietsen, en 14 kilometer hardlopen.

Overwinningen
Bij de kindertriathlon was de overwinning voor Lynn Oosterhuis. Bij de 1/3 triathlon was de eerste plek bij de mannen voor Daan Schouten en bij de vrouwen voor Marlene de Boer. Bij de kwart afstand ging de overwinning bij de dames naar Eva Janssen met een voorsprong van 2 minuut 27 op de nummer twee. Bij de heren won Dirk Wijnalda met een tijd van 1:51:19. De achtste triathlon bestond uit 105 mannelijke, 71 vrouwelijke deelnemers en 4 teams en was daarmee de drukst bezette serie. Deze kortste recreatieve serie voor volwassenen bestaat uit 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. De winst ging naar Hans Huisman bij de mannen en Jolien Vanendert bij de vrouwen.Laatst op de dag was de teamtimetrial voor junioren. Het doel was om zo snel mogelijk met twee van de drie atleten van het team te finishen. De snelsten op dit onderdeel waren: GVAV met een tijd van 20 minuten en 50 seconden.

Alle uitslagen zijn na te lezen via http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2019/aug/18/enschede/