Afbeelding
Foto:

De Boekelose mosterd eet je zo niet zo zout!

BOEKELO - Bij de Coop staat een bijzonder streekproduct in het schap: mosterd uit Boekelo. En: zoutloos ook nog! Een bijzonder product met een verhaal.

Boekeloër Hans Joosten maakt sinds enkele jaren dit bijzondere streekproduct. Eerst alleen voor zichzelf, maar anderen die dit proefden vroegen al snel waar het te krijgen was. Uiteindelijk besloot Hans om dit zelf te doen. Een echte mosterdfabrikant aan de Bleekerij in Boekelo. Op de Boekelose Kerstmarkt dat jaar was de eerste voorraad snel uitverkocht. Eén van de klanten: Jaap ter Wengel van de Coop, die op zoek was naar een leuk streekproduct voor in de winkel. De unieke, zoutloze mosterd viel goed in de smaak bij Boekeloërs en toeristen.

Recepten en suggesties
Hans heeft ervoor gekozen om maar één goede basis voor zijn mosterd te maken en geen 10 verschillende smaken. Wil je wel andere smaken, dan kun je zelf ingrediënten toevoegen om een andere smaak te krijgen. Hans heeft er inmiddels zoveel lol in, dat hij ook recepten bij de verpakking voegt van onder meer honingmosterd, dille mosterd en Nori-mosterd. Zelfs een recept voor mosterdsoep zit er bij.

Goede basis
De mosterd bestaat uit een mix van mosterdzaden en dat is zeker geen alledaagse combinatie voor een mosterdproducent. Maar waarom dan juist zoutloze mosterd? En dan nog wel uit het enige echte zoutdorp Boekelo? Eigenlijk mis je het zout niet eens als je de mosterd proeft. Het is echter wel bewust zoutloos, omdat mensen met hoge bloeddruk, hart- en nierproblemen deze smaakmaker gewoon mogen eten. In bijna alle mosterdvarianten die je in de winkel koopt zit zout verwerkt en is daardoor vaak taboe voor deze mensen. Maar de Boekelose mosterd mogen ze rustig tot zich nemen. Mosterd is dan ook een gezond product, is goed voor de spijsvertering en bevat veel antioxidanten. Hoe lekker is een eetlepel mosterd in diverse stamppotten, op nieuwe aardappelen, bitterballen of een kroketje, en wat al niet meer?

Mooie reacties
Hans vindt het leuk om zijn mosterd te maken en de vele positieve reacties te horen. Als hij dan verneemt dat hij in de omstreken al 'Hans de Mosterd-man' genoemd wordt, begint hij vanzelf te stralen, als hij me dat tijdens ons interview vertelt. Hans verdient er per saldo niet echt een boterham mee als pensionado. En wees eerlijk wat blijft er per saldo over van een potje mosterd? Het is en blijft een leuke hobby. Zijn winst zit hem in de vele positieve reacties op zijn trots, de zoutloze mosterd uit Boekelo.

Te koop
In Boekelo is de mosterd te koop bij supermarkt de Coop. En verder bij het Plukreef in Twekkelo en Camping Het Scharrelhoes in Boekelo. En ook bij Hans zelf; bestel via; hansjoosten64@gmail.com