Afbeelding
Foto:

Voetbalclubs Enschede maken vuist tegen verruwing op velden

ENSCHEDE - Het plezier in het voetballen moet voorop staan, zonder grensoverschrijdend gedrag op en om de velden. Dit is de insteek van het nieuwe manifest dat de Enschedese voetbalverenigingen komende maand gezamenlijk ondertekenen.

Het is helaas een gegeven dat de sfeer op en om de amateurvelden lang niet altijd even gezellig was de afgelopen jaren. Landelijk haalden diverse incidenten het nieuws en ook in Enschede waren helaas incidenten te betreuren. Afgelopen jaar nog kreeg de KNVB diverse signalen dat clubs elders uit de regio liever niet tegen Enschedese clubs willen spelen vanwege geweld op de velden. Op zijn zachts gezegd een zorgwekkende ontwikkeling. Met name in de lagere niveau's van het amateurvoetbal zouden vaak problemen zijn. Dit terwijl hier juist het plezier in het voetbal voorop zou moeten staan, met respect voor de tegenstander.

Manifest
Dit was aanleiding voor de Enschedese voetbalverenigingen omvanuit hun Federatie Enschede Voetbalverenigingen (FEV) een actieplan op te zetten en tot uitvoering te brengen in een manifest. Dit manifest zal bij wedstrijden moeten gaan leiden tot een betere sfeer en sportiviteit op en om de voetbalvelden in Enschede.

Voetballen met plezier
Met het manifest 'Voetballen met plezier!' hebben alle verenigingen (inclusief de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken en FC Twente) richting gegeven aan en afspraken gemaakt over plezier en sportiviteit bevorderende maatregelen rondom de wedstrijden en de bezoeken aan de voetbalaccommodaties. Door deze aanpak willen de Enschedese verenigingen de negatieve tendens van de voorbije jaren doorbreken en ombuigen naar een duurzaam positief, plezierig, veilig en sportief voetbalklimaat. ?Op woensdag 11 september ondertekenen de clubs het manifest 'Voetballen met plezier!' gezamenlijk in de Grolsch Veste. Om de eensgezindheid te onderstrepen worden de verenigingen vertegenwoordigd door vier personen. De avond wordt geleid door Özcan Akyol, schrijver en columnist en bevlogen voetballiefhebber.