Afbeelding
Foto:

Fundamenteel debat

Weer is het raak! Enschede moet voor de zoveelste keer op rij bezuinigen. Het was kommer en kwel en dat is het nog steeds, ondanks dat het nu hoogconjunctuur is. Maatschappelijke tweedeling, duurzaamheid, armoede, organisatieontwikkeling, zorg en ondersteuning. Alles is al een aantal keren benoemd en de genoemde thema's zijn nog steeds actueel en net zo zorgelijk.

Waarop bezuinigd moet worden staat in de Zomernota (ZN) De ZN geeft inzicht in de financiële situatie van de gemeente van het lopende jaar. Tevens is de ZN de opmaak naar de programmabegroting van 2020 en verder. Bij het lezen van de ZN hebben wij onze wenkbrauwen gefronst! Het kwam op ons over als een psychologisch spelletje. Bezuinigen op het Klachtencommissariaat stond bovenaan en daaronder ook de Raad en Griffie (een afdeling die de raad ondersteunt). Het college zal gedacht hebben, dan zitten die raadsleden al lang op de kast en kijken ze niet naar de andere grote getallen, waar niet op bezuinigd wordt. Sportcampus Diekman, extra geld voor stedelijke ontwikkeling, organisatieontwikkeling.


Het college zegt dat de bezuinigingsvoorstellen niet meer uit te leggen zijn. Reden te meer om meer tijd te nemen voor het hele proces zou je denken. Dat was wat de gemeente Nijmegen deed. Het college informeerde daar de raad over de meicirculaire (de brief van het Rijk waarin staat hoeveel geld de gemeente de komende jaren krijgt). Daar wordt opnieuw inhoudelijk naar de ZN gekeken en in september besproken. Niet in Enschede.


Enschede nam nauwelijks tijd voor een fundamenteel debat. Stedelijke commissie waarin de ZN werd besproken gebeurde in 1 avond. Spreektijd was 5 minuten per fractie. Elke fractie mocht het college1 vraag stellen en dat was het dan. Wat is nu de samenhangende visie op onze samenleving? Enschede is op weg naar een sociale recessie. Effecten van bezuinigingen, bijvoorbeeld in de zorg ijlen altijd na. Ze worden pas na verloop van tijd zichtbaar, in termen van gezondheidsverlies, kwaliteit van leven en nog meer armoede. College legt de nadruk op het "zelfoplossend" vermogen van onze inwoners, met andere woorden: "red oe der mit!". Daarbij worden inwoners nog afhankelijker van buren, vrijwilligers en mantelzorgers en de laatste groep is al overbelast. Met de vergrijzing in zicht is dit niet lang meer houdbaar. Daar moet een antwoord en visie opkomen. Wij hebben wederom voorgesteld om de mantelzorgers een mantelzorgwaardering te geven. Motie kreeg te weinig steun. Kruimelwerk noemden wij de bezuinigingen op Burgerparticipatie, op de Enschedese Speeltuinen, 4 en 5 mei etc. Hiervoor moet je gewoon geld beschikbaar houden, net zoals voor het Klachtencommissariaat, de Griffie en het Ondernemersloket. Want als je relatief kleine bedragen niet meer kunt ophoesten, dan zou ik zeggen, vraag de artikel 12-status maar aan.


Het grote geld zit in de efficiëntiewinst van de organisatie. Enschede huurt ontzettend veel personeel in en dat kost miljoenen. Dat kunnen we beter gebruiken voor essentiële onderwerpen, zoals bestrijding van kinderarmoede, zorg, het Ondernemersloket en natuurlijk moeten de Enschedese speeltuinen in stand worden gehouden. De speeltuinen hebben een mooie buurtfunctie, waar heel veel vrijwilligers werkzaam zijn. Enschede heeft grote problemen, die aangepakt moeten worden en dat moet beginnen met een fundamenteel debat!


Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders