Afbeelding
Foto:

Wielerclubs organiseren nieuwe gravel-wedstrijd

HAAKSBERGEN - Op zondag 22 september organiseert de Haaksbergse Toer- en Fietsclub samen met de wielervereniging De Stofwolk uit de Achterhoek en Duitse collega-club RSC Stadtlohn 1968 de eerste KCC Euregio Gravel Ride.

Voor wielerliefhebbers die juist eens buiten de gebaande paden willen treden is dit nieuwe evenement in het leven geroepen. En hoewel de deelnemers die dag de nodige uitdagingen voor de wielen krijgen, is de rit niet alleen geschikt voor de meest getrainde wielerliefhebbers. Voor de deelnemers, die vooral ook willen genieten van het natuurschoon, is er namelijk naast de tocht van 116 kilometer ook een versie van 55 kilometer.

Nieuwe trend
Het is een van die nieuwe trends in het huidige wielrennen: fietsen over onverharde paden. Zo is de profwedstrijd Strade Bianche door het Italiaanse Toscane nog maar enkele jaren oud, maar is nu al uitgegroeid tot een heuse klassieker. En een van de Tour-etappes eindigde dit jaar ook op zo'n onverhard 'geitenpaadje'. Het levert steevast heroïsche beelden op die doen denken aan vervlogen tijden toen de wielrenners nog over bergweggetjes werden gejaagd die slechts met zand en grind waren geplaveid.

Gravelbikes
Er zijn vandaag de dag zelfs speciale gravelbikes: fietsen die speciaal zijn ontworpen om ermee over onverharde paden te rijden. Toch is dit volgens Rob Kleinsman, een van de stuwende krachten achter het evenement, niet de opzet van de KCC Euregio Gravel Ride. "Je kunt vanzelfsprekend ook met een mountainbike meedoen, maar uitgangspunt is dat je ook met een normale racefiets mee kunt rijden."

Fonkelnieuw
De KCC Euregio Gravel Ride is een fonkelnieuw evenement op de wielerkalender in deze regio, met veel potentieel. Kleinsman: "De Euregio leent zich bij uitstek voor een fietstocht als deze. Met een landschap van bossen, akkers, heuvels en verborgen historische smokkelroutes. Hier heb je soms echt nog het gevoel dat je als enige op weg bent."