Afbeelding
Foto:

Sociaal Hart Enschede blij met aandacht voor klein inkomen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede wijst mensen actief op de diverse regelingen en mogelijkheden die er zijn voor ondersteuning bij een laag inkomen. Lang niet iedereen weet wat er mogelijk is of hoe zij het aan moeten vragen.

De gemeente plaatste afgelopen week al een pagina vol informatie in het weekblad. Daarnaast kunnen inwoners terecht op de speciale website www.enschede.nl/rondkomen. Stichting Sociaal Hart Enschede is blij dat de gemeente dit actief oppakt. Er heerst immers nog een zekere drempelvrees bij de doelgroep om gebruik te maken van regelingen.

Veel mogelijk
Mensen met weinig inkomen (110% van de bijstandsnorm) die te maken krijgen met onverwachte kosten kunnen bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen. Het gaat hierbij om inkomens tot 1.128,- euro voor alleenstaanden en alleenstaande ouders en inkomens tot 1.612,- euro voor gehuwden en samenwonenden. Er bestaat alleen recht op bijzondere bijstand als er sprake is van bijzondere omstandigheden in de persoonlijke situatie. De gemeente onderzoekt bij elke aanvraag wat er in de individuele situatie noodzakelijk is. De Stichting 'Sociaal Hart Enschede' wil graag dat inwoners die weinig geld hebben profiteren van de bijzondere bijstand.

Bijzondere bijstand
Er zijn tal van algemene en bijzondere kosten waarvoor bijzondere bijstand aangevraagd kan worden. U moet dan bijvoorbeeld denken aan verhuiskosten, woninginrichting, diverse huisraad, huishoudelijke apparatuur zoals wasmachines, koelkasten en stofzuigers, woonkostentoeslag tot en boven de huurgrens, kleding/schoeisel, maaltijdvoorziening, verwarmings- en verlichtingskosten, babyuitzet, alarmsysteem, voorzieningen ouderen/gehandicapten, vervoerskosten, schuldsanering, rechtsbijstand (eigen bijdrage advocaat), huurschuld, vergoeding ZVW, reiskosten en kinderopvang (arbeid/scholing), dieetkosten, begrafeniskosten, beschermingsbewind en inkomenstoeslag. Alles wat u weten wilt over de bijzondere bijstand vind u op www.enschede.nl/rondkomen.

Aanvragen
U kunt de aanvraag digitaal indienen met behulp in DigiD via www.enschede.nl Maar u kunt ook een aanvraagformulier bijzondere bijstand opvragen bij het GCC (Gemeentelijk Contact Centrum). Dat kan zowel telefonisch via 053-4817800 als per mail werkeninkomen@enschede.nl Voor meer informatie of hulp bij de aanvraag kan men zich wenden tot de Wijkteams Enschede, tel. 053-481 79 00, mail info@wijkteamsenschede.nl De behandelingsduur van uw aanvraag bijzondere bijstand bedraagt maximaal 8 weken.