Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Nomineren voor Monumentenprijs Enschede kan nog even

ENSCHEDE - Nog tot dit weekend kan iedereen een nominatie indienen voor de jaarlijkse Monumentenprijs Enschede. Het thema van dit jaar is "plekken van plezier."


Op 14 september zullen de Open Monumentendagen van start gaan. Dit gebeurt in Enschede met het uitreiken van de Monumentenprijs. Wethouder Jeroen Diepemaat mag die dag bekend maken welk monument de prijs dit jaar krijgt uitgereikt. Voorgaande jaren ging de prijs naar Villa Welna in 2013 en naar de West-Indiƫschool in 2016.

Brede doelgroep
Dit jaar wordt de doelgroep voor de monumentenprijs enigszins uitgebreid ten opzichte van voorgaande jaren. Zo mogen behalve monumentale panden nu ook culturele erfgoederen worden aangemeld. Dit kunnen onder andere erven, tuinen en parken zijn. Voorbeelden uit de inzendingen van de monumentenprijs van 2013 en 2016 zijn de Lonnekermolen, kerkje aan Lipperkerkstraat, tuin op Landgoed Hoge Boekel, de Synagoge. Welke locaties dit jaar zullen strijden om de prijs wordt bepaald door het publiek. Het is voor iedereen mogelijk om een monument te nomineren voor de Monumentenprijs Enschede. Een jury zal vervolgens uit alle inzendingen een weloverwogen selectie van 5 monumenten kiezen. Deze stromen door naar de finale, waarna op 14 september de winnaar bekend gemaakt wordt.

Nomineren
Enschede telt zo'n 280 rijks- en gemeentemonumenten met allen hun eigen verhaal en geschiedenis. De monumenten, her en der verspreid door de gemeente Enschede, staan beschreven in de monumentenlijst die te vinden is op de website van de gemeente Enschede. Het staat iedereen vrij om z'n favoriete monument aan te melden voor de monumentenprijs van dit jaar. Dit kan door een e-mail te sturen naar monumentenprijsenschede@kpnmail.nl. Vermeld daarin naast uw naam en telefoonnummer ook het adres van uw favoriete monument, of de locatie als een adres ontbreekt. Daarnaast is er ruimte voor een toelichting waarom u juist dit monument onder de aandacht wil brengen voor de Monumentenprijs Enschede 2019. Deze toelichting mag maximaal 100 woorden lang zijn.

Open monumentendagen
De open monumentendagen zijn dit jaar in het weekend van 14 en 15 september. Over het gehele land wordt aandacht besteed aan dit thema. Het doel van deze dag is om bijzondere monumenten onder de aandacht te brengen, met daarbij interessante verhalen en herinneringen van anderen. Op www.openmonumentendag.nl is een overzicht te vinden van alle monumenten in Nederland welke te bezoeken zijn gedurende dit weekend.