Afbeelding
Foto:

Steeds meer drugspanden gesloten

ENSCHEDE - Er is dit jaar een flinke toename in het aantal gevonden drugspanden. In de eerste helft van dit jaar zijn er in Enschede al meer panden gesloten wegens drugshandel of productie dan in heel 2018.


In totaal werden er in de eerste helft van dit jaar 44 hennepkwekerijen opgerold, zo meldt de gemeente. Wat er gebeurt na het ontdekken van zo'n kwekerij is afhankelijk van de situatie. Bij een eerste overtreding volgt in de regel een waarschuwing. Hiervan was tot nu toe al 26 keer sprake. Bij herhaaldelijke overtredingen wordt actie ondernomen om de praktijken definitief te doen stoppen. Wanneer er bij een inval ook gevaarlijke stoffen, wapens of andere onveilige situaties worden aangetroffen kan er worden besloten om het pand te sluiten. Dit is een maatregel die moet worden opgelegd door de burgemeester en per geval wordt beoordeeld. Daarom wordt deze maatregel relatief weinig toegepast, al is er sprake van een stijging van het aantal gesloten drugspanden. Ook als omwonenden ernstige hinder ondervinden van de drugspraktijken kan worden besloten om het pand te sluiten. Het sluiten van een pand gebeurt bij overtreding van de Opiumwet, deze gaat over zowel softdrugs als harddrugs.

Praktijken stoppen
Het sluiten van een drugspand heeft als doel om de drugshandel op dat adres een halt toe te roepen. Met alleen een waarschuwing of zelfs dwangsom is de kans aanwezig dat de handel en productie na korte tijd weer opgestart worden. Bij het sluiten van een pand wordt dit onmogelijk gemaakt en komt er een kink in de kabel bij een bekend drugsadres en de vaste gebruikers.

Toename
Enschede heeft de afgelopen tijd steeds meer te maken met problemen rondom drugsgebruik en drugshandel. Er werden dit jaar al meerdere invallen gedaan in de stad waarbij soms grote hoeveelheden drugs werden gevonden. Behalve hennepkwekerijen worden ook steeds meer drugslaboratoria in Enschede ontmanteld. Ook het aantal meldingen van criminaliteit rondom drugs neemt toe, met als meest bekend verhaal de viervoudige moord vorig jaar november in een growshop.