Afbeelding
Foto:

Orgelzomer in Enschede

ENSCHEDE - Ook in de zomer van 2019 zal het monumentale Lambertus van Damorgel in de Grote Kerk van Enschede weer te horen zijn in een zestal concerten. De organiserende Stichting Orgelconcerten heeft ook dit jaar gekozen voor de formule orgel en andere instrumenten zodat een veelzijdige serie is ontstaan.

De sopraan Diet Gerritsen bijt het spits af op 6 juli. Zij beschikt niet alleen over een mooie stem, maar heeft eveneens een veelkleurige repertoirekeus. Verder is ze dirigente en de organisatrice van het Balkonfestival Enschede dat recent plaats heeft gehad. Stadsorganist Gijs van Schoonhoven zal haar begeleiden. Op zaterdag 13 juli Zal Dennis Vallenduuk, organist van de Plechelmusbasiliek, optreden samen met het vocaal ensemble Cordier onder leiding van Jurriaan Poese. Laatstgenoemde is een coming star als koordirigent. In zijn korte bestaan heeft 'Cordier' al een grote reputatie opgebouwd.

Roots
Violist Frans van Schoonhoven heeft zijn roots in Enschede. Hij was reeds op vijfjarige leeftijd leerling van Albert Borgers. Na zijn studie in Manchester aan het Royal Northern College of Music ontwikkelde Frans zich tot een veelgevraagde kamermuziek- en orkestspeler. Tegenwoordig heeft een baan aan de Deutsche Oper in Berlijn. Gijs van Schoonhoven zal zowel begeleiden als solo spelen. Dit concert heeft plaats op 20 juli

Knappstein
De celliste Anne Knappstein speelt al vele jaren in het Orkest van het Oosten en is ook werkzaam in de kamermuziek. Verder produceert en realiseert zij "Mijnheer Cello": muziektheater voor kinderen en volwassenen. Last but not least is ze ook docente cello op de Muziekschool Rijssen. Dick Sanderman (goede wijn behoeft geen krans) begeleidt Anne bij het concert op 27 juli. Op het programma werken van Buxtehude, Reger en Corelli.

Ten Vregelaar
Zaterdag 3 augustus wordt de serie voortgezet door Louis ten Vregelaar, organist van de Lambertusbasiliek in Hengelo. Ten Vregelaar, die zijn weg ook als koordirigent heeft gevonden, is goed bekend met het orgel van de Enschedese Grote Kerk. Dat zal onder meer hoorbaar zijn in de manier waarop hij trompettist Sebastiaan Haverkate zal begeleiden.

Afsluiting
De orgelzomer Enschede zal op 10 augustus worden besloten door Jorrit Woudt, orgel en Maurice van Dijk, trompet. Zij zijn een vast duo en hebben aan menig concert en samenzangprogramma meegewerkt. Maurice van Dijk is een veelgevraagd trompettist en docent. De concerten duren zo´n 45 minuten en zijn gratis toegankelijk.