Afbeelding
Foto:

Praat mee over locaties elektrische laadpalen

ENSCHEDE - Elektrisch rijden wint momenteel aan populariteit. Er zijn steeds meer elektrische personen- en bedrijfswagens op de Nederlandse wegen te vinden. En met een groeiende roep om auto's met verbrandingsmotor uit te bannen zal dit alleen maar toenemen. Maar de populariteit heeft ook een keerzijde: er zijn steeds meer en meer laadpalen nodig om elektrische auto's op te kunnen laden.

De gemeente Enschede speelt nu in op deze trend door te komen met een plan voor meer elektrische laadpalen. Het is namelijk wel van groot belang dat elektrisch rijders makkelijk kunnen beschikken over een laadpaal. Bij te weinig laadpalen moeten zij lang zoeken naar een beschikbare paal, wat nu al zorgt voor frustraties. Bijvoorbeeld wanneer een 'normale' auto een elektrische parkeerplaats bezet houdt. Als de gemeente de energieneutrale ambitie wil halen, moet men ook op dit gebied van mobiliteit investeren de komende jaren.

Veel nodig
De gemeente verwacht dat er over drie jaar naar schatting 230 laadpalen geplaatst zijn in de openbare ruimte. Maar waar deze precies moeten komen gaat de gemeente niet allemaal zelf bepalen; de inwoners en bedrijven weten immers zelf ook goed waar behoefte aan is.

Plankaart
De gemeente heeft al wel een voorzetje gegeven voor de beoogde locaties, met het opstellen van een eigen strategische plankaart. Hier staan de huidige laadpalen in de openbare ruimte op, maar ook de voorstellen qua toekomstige laadpalen zijn hier in opgenomen. Belangstellenden kunnen deze plankaart bekijken op: www.enschede.nl/laadpalen. Inwoners, bedrijven en forenzen zijn hierna aan zet om de aanvragen de locaties daadwerkelijk in te vullen.

Vervolg
De strategische plankaart staat tot en met 31 augustus open voor het publiek om een reactie achter te laten. In het najaar wordt de kaart ook stadsdeelsgewijs onder de aandacht gebracht en gaat de gemeente in op de binnengekomen reacties. De hoop is dat veel mensen actief mee willen denken.