Baan moet beter aansluiten bij werkzoekende

ENSCHEDE - De economie draait volop. De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen werk gevonden en werkgevers zitten in bepaalde sectoren te springen om personeel. En toch zijn er nog veel mensen die geen werk hebben. De gemeente wil samen met werkgevers kijken hoe banen nog beter aan kunnen sluiten bij werkzoekenden.

Veelal is het uitgangspunt bij het vinden van personeel: "past deze persoon bij deze functie?" Maar hierdoor vallen al snel veel mensen af; bijvoorbeeld wanneer iemand door een arbeidsbeperking een bepaalde taak niet uit kan voeren of niet beschikt over de juiste kennis voor de functie. Maar je kunt het ook omdraaien: hoe kunnen we een baan nog beter passend maken voor een specifieke werknemer?

EAA
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft nu de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak opgesteld. Deze omvat maatregelen om de komende jaren nog meer mensen aan het werk te helpen. Het creƫren van banen die beter passen bij mensen die om uiteenlopende redenen nog geen werk hebben is een hoge prioriteit. Tot nu toe was de aanpak vooral gericht op het opleiden en scholen van mensen en het tot stand brengen van een snelle match. Voor een aantal werkzoekenden blijkt er meer inzet nodig te zijn om aan het werk te komen en te blijven.

Brede ontwikkeling
Ondernemers hebben de afgelopen jaren steeds meer moeite om passend personeel te vinden. Door allerlei technologische ontwikkelingen worden de komende jaren van werknemers steeds nieuwe vaardigheden gevraagd. De aanpak heeft tot nu toe al goede successen bereikt om dit beter aan te laten sluiten. Zo wordt ook gekeken naar andere factoren als puur het werk. Zo hebben mensen met een bijstandsuitkering vaker andere vormen van ondersteuning nodig. Ook voor statushouders, jongeren en mensen met generationele werkloosheid komt er extra ondersteuning om ook hen aan het werk te helpen. De gemeente benadrukt wel dat er beperkte middelen beschikbaar zijn en dat ook ondernemers dus hun verantwoordelijkheid moeten nemen.