Afbeelding
Foto:

Vorm/inhoud

In de politiek gaat het altijd om vorm en inhoud. Voor de buitenstaander is meestal de inhoud het belangrijkste, voor de insider is ook de vorm van belang. Gisteravond (maandag 17 juni) ontaardde een gewone raadsvergadering in het stadhuis van Enschede in een principieel verschil van mening, bedreigend voor de coalitie en het gevaar is nog niet geweken.


Dat het slecht gaat tussen de winnaar van de verkiezingen Burgerbelangen Enschede (BBE) en verliezer D66 is een publiek geheim. BBE moet nog in hun rol komen, terwijl D66 zich als winnaars gedragen. Zo wordt dat gevoeld in elk geval. De coalitie is geen eenheid en dat komt niet alleen door die onderlinge strijd, waardoor de overige coalitiepartijen het idee hebben te moeten kiezen, maar ook omdat sommige collegeleden niet "groeien" in hun wethoudersrol. Voeg daarbij een aantal raadsleden van diverse pluimage, dat wel goed met elkaar kan opschieten en je krijgt een explosief mengsel, waarbij vorm en inhoud door elkaar lopen.


EnschedeAnders (EA), diende met BBE een motie in over een opdracht aan het college voor het maken van een raadsvoorstel voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. EnschedeAnders is oppositie, zoals u waarschijnlijk wel weet. Dit voorstel werd dus ingediend door beide partijen. Uiteindelijk stemde BBE tegen hun eigen motie. Een partij, die tegen haar eigen motie stemt. Ik heb het niet eerder meegemaakt. De coalitiediscipline ging voor en niet de inhoud.


Ook de procedure voor de behandeling van de Zomernota wordt een zwaar karwei. Er zijn nogal wat losse eindjes, die nog aan elkaar geknoopt moeten worden voor het reces. Dan is het traditioneel erg druk, want ambtenaar en wethouder willen een schoon bureau als ze weggaan met vakantie. De oppositie wil meer tijd voor de behandeling (hadden maar 3 dagen), terwijl de coalitie natuurlijk al lang op de hoogte is van de inhoud van de nota en al steminstructies heeft gekregen. Maar het blijft link. Wethouder Jurgen van Houdt ligt onder vuur, wegens het niet nakomen van toezeggingen. Een interpellatie van hem is 1 van de nog af te handelen zaakjes. Het onderlinge vertrouwen in de coalitie neemt af en het vertrouwen van de oppositie neemt toe. En er moeten nog enkele knopen worden doorgehakt. Het dualisme verpietert, het monisme neemt toe, oftewel de strijd om de macht gaat door. Soms leidt dit tot "bedrijfsongevallen" en moet alles opnieuw.