Afbeelding
Foto:

Smullen uit eigen tuin

TWENTE - De eerste zomerse dagen zijn aanstaande en iedereen gaat weer naar buiten. Een favoriete buitenplek zou zomaar je eigen balkon of terras kunnen zijn. Niet alleen om de nodige zonuren te pakken, maar ook om uit je eigen tuin te kunnen eten. Klimfruit, zoals de naam al doet vermoeden, groeit omhoog, dus zelfs in de kleinste tuin of balkon, er is altijd wel een plekje om je fruitmand te vullen.

Onder het 'zacht' Klimfruit vallen verschillende soorten, de stekelloze braam (Rubus fruticosus), framboos (Rubus idaeus), druif (Vitis vinifera) en blauwe bes (Vaccinium corymbosum, ook bekend als bosbes).

Braam & framboos
Het perfecte fruit voor op terras of balkon. De anthocyanen, de kleurstoffen in bramen, beschermen je tegen UV-straling. Kan je met een geruster hart in de zon zitten. De framboos wordt vaak gezien als ideale snack, want frambozen zitten vol vezels. Zo blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. De struik kan twee keer per jaar vruchten geven: in de zomer op 'oud hout' (de zomerframboos) en in de nazomer op de verse jonge uitlopers (de herfstframboos).

Druif & blauwe bes
Zit je graag in de tuin of op het balkon, maar houdt de hooikoorts je tegen? Druiven kunnen de klachten van een allergie verminderen. Quercetine, te vinden in druiven, is ontstekingsremmend en helpt tegen een loopneus en brandende ogen. Bomvol antioxidanten: de blauwe bes. Voor de beste smaak, wacht tot de bessen goed blauw van kleur zijn. En wat betreft de grootte van de blauwe bes: size does matter. Hoe groter, hoe zoeter! Klimfruit staat het liefst op een plek met veel zon. Dit helpt ze groeien, en zo krijg je de mooiste vruchten. Tuinplanten om de hele zomer van te genieten én vruchten van te plukken.