Afbeelding
Foto:

Zwerfkunst vraagt aandacht voor bedreigde diersoorten

HAAKSBERGEN - Het gaat niet echt goed met veel diersoorten. We horen het steeds vaker in het nieuws dat onder meer door klimaatverandering veel diersoorten onder druk staan. Er is gelukkig al veel in werking gezet om dieren te helpen, maar een stukje verdere bewustwording is zeker welkom. Leerlinge Mei-yun Boswinkel van het Assink Lyceum in Haaksbergen bedacht een bijzondere manier: zwerfkunst!

Het cassettebandje. Wie is er niet groot mee geworden? Al zou de gemiddelde scholier zich waarschijnlijk afvragen wat je er überhaupt mee kunt! Mei-yun Boswinkel uit 4 VWO weet zich er wel raad mee en zet het in als middel om aandacht te vragen voor bedreigde diersoorten.

Mini-aquaria
Mei-yun heeft lege cassettedoosjes omgetoverd tot mini-aquaria waarin bedreigde zeedieren rondzwemmen, zoals walvissen, zeeschildpadden, dolfijnen en blauwvintonijnen. Op de achterzijde van elke aquatape staat een informatietekstje over het bedreigde dier dat op de voorzijde te zien is, met daarbij een aansporing om mee te doen met het project. De zogenaamde Aquatapes is een vorm van conceptuele zwerfkunst als opdracht voor het buitenkunstproject voor het vak Beeldende Vorming. Naast het doel om activistisch beleid te voeren voor bedreigde zeediersoorten, stimuleert het kunstproject ook hergebruik van materialen.

Zwerfkunst
Mei-yun vertelt enthousiast over haar project: 'Zodra iemand een aquatape heeft gevonden, is hij automatisch de eigenaar ervan. De eigenaar mag het cassettedoosje bekijken en openen, maar zijn belangrijkste taak is om de aquatape verder te laten zwerven. Denk hierbij aan de tape op een nieuwe plek leggen, de tape aan iemand anders meegeven of het gewoon lekker laten liggen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de tapes door heel Nederland worden verspreid, dus alle kleine beetjes helpen.'

Meer aandacht
Waarom moet deze kunst nou perse rondzwerven? Het antwoord is simpel: het doel van het project – meer aandacht vragen voor bedreigde zeedieren die op de Rode Lijst van IUCN staan – kan alleen slagen als zoveel mogelijk mensen ervan op de hoogte zijn. De tijd dringt, want van sommige diersoorten, neem bijvoorbeeld de walvissensoort Noordkapers, zijn nog maar driehonderd exemplaren in leven. Hoog tijd voor actie dus!

Afbeelding