Afbeelding
Foto:

Betere handhaving voor toegang binnenstad

ENSCHEDE - Het zal de vaste passanten al opgevallen zijn: de gemeente was de afgelopen tijd druk bezig om de toegang tot het stadserf opnieuw in te richten. Zo werden ook de beweegbare bollards weggehaald - maar dit betekent zeker niet dat het centrum opener is voor het verkeer. Sterker nog, de gemeente zet nieuwe camerahandhaving in om de autoluwheid nog beter te kunnen handhaven.

Enschede was en blijft vooruitstrevend op het gebied van een autoluw stadshart. Onze stad was namelijk in 1993 de eerste Nederlandse gemeente die zijn binnenstad afsloot voor auto's. Voetgangers en fietsers kregen meer de ruimte, zonder zich druk te hoeven maken over auto's. Maar auto's volledig mijden uit de binnenstad is nog niet gelukt.

Problematiek
De gemeente voerde vorig jaar al een nieuwe wijziging in waardoor auto's en vrachtwagens alleen nog door middel van kentekenherkenning de bollards konden passeren. Gedurende de zogenaamde venstertijd van 07.00 tot 11.00 uur is er geen ontheffing nodig en konden gebruikers gewoon de stad inrijden. Er was wel een probleem: er waren bestuurders die ook na de venstertijd nog in het gebied verbleven, met overlast voor bewoners, winkeliers en winkelend publiek.

Nieuwe oplossing
De gemeente kwam daarom met het idee om een nieuw camerasysteem te plaatsen dat vanaf komende maandag, 24 juni, operationeel is. Dit is gekoppeld aan het ontheffingensysteem. Het camerasysteem registreert precies wanneer een auto het centrum in gaat en weer verlaat. Als een auto geen ontheffing heeft en na 11.00 uur nog in het centrum is - omdat de camera's het vertrek niet hebben geregistreerd - volgt een boete. De eerste maand na invoering volgen waarschuwingen. De venstertijd blijft verder ongewijzigd. Dankzij het nieuwe systeem zijn de beweegbare bollards overbodig; de gemeente heeft ze daarom inmiddels weggehaald. Deze afsluitingen zorgden namelijk regelmatig voor eenzijdige ongevallen en geluidsoverlast voor omwonenden. Ook ontstaat zo altijd een zekere toegang voor hulpdiensten.