Afbeelding
Foto:

Spoedgeval Jagger

Mevrouw van Veen belt bezorgd op omdat haar grote vriend Jagger, de Maine Coon, op zijn Twents "niet te pas" is. Hij had overal in huis kleine druppeltjes geplast en miauwde klagelijk. Een slechte dag, dacht ze, had hij vorige week ook gehad en toen was het vanzelf weer overgegaan. Deze ochtend lag hij sloom in zijn mandje en mocht ze hem niet aanraken. Ook had hij overgegeven.

Sanne, onze balie-assistente, dacht meteen dat het wel eens een spoedgeval zou kunnen zijn. Jagger wordt op de spoedplek in de de ochtend gepland bij dierenarts Niels. Na onderzoek blijkt Jagger een grote volle blaas te hebben. Hij kan niet plassen en zit dus verstopt. Geen simpele blaasontsteking, maar een levensbedreigende situatie waarbij zijn nieren kunnen uitvallen, de blaas kan scheuren en de kat kan in shock raken.

Behandeling
Jagger zijn plasbuis wordt passabel gemaakt en er wordt bloed-, urine- en echo-onderzoek uitgevoerd. Jagger blijft een paar daagjes logeren op de kliniek, totdat zijn nieren genezen zijn en hij weer normaal kan plassen. Na drie dagen is Jagger naar huis gegaan. Weliswaar met speciale voeding om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Het was een heftige gebeurtenis voor baasje en Jagger. Katers hebben een lange smalle plasbuis. Blaasgruis, eiwit of ontstekingsmateriaal lopen gemakkelijk vast in het puntje van de penis, dit is het smalste gedeelte. Sommige katers hebben last van blaasgruis en hebben dus meer kans op verstopping. Te dikke of inactieve katers hebben ook meer kans. Veel baasjes denken, net als mevrouw van Veen, dat er wellicht sprake is van een blaasontsteking en kijken de situatie even aan. Dat kan ik begrijpen. Mijn advies is dan toch om contact op te nemen met de dierenarts. Neem dan urine mee voor onderzoek. Dan kun je er op tijd bijzijn.

Esther van Sprang
Dierenarts
Dierenkliniek Enschede