Afbeelding
Foto:

Bijzondere expositie doorbreekt stigma HIV

ENSCHEDE - Het is een onderwerp waar we niet vaak over horen de afgelopen jaren: HIV. Waar in de jaren '80 en '90 deze ziekte fel om zich heen greep, hebben we deze dankzij de medische wetenschap tegenwoordig steeds beter onder controle. Patiënten met HIV leiden vaak een relatief normaal leven. Maar: ze ervaren nog wel veel stigma's omtrent deze ziekte.

In Nederland leven naar schatting 23.100 mensen met HIV, waarvan bijna 80 procent medicatie slikt zodat ze het virus niet meer over kunnen dragen. Ze hebben dezelfde levensverwachting als mensen zonder de ziekte en ook kunnen ze gewoon gezonde kinderen krijgen. Toch heerst er nog een groot stigma rondom deze ziekte. Om dit te doorbreken is vanaf deze donderdag tot en met 27 juni een bijzondere expositie te zien in Enschede.

Anoniem
Op het Stationsplein worden achttien onherkenbare portretten geplaatst van Nederlanders die met HIV geïnfecteerd zijn. De portretten zijn onherkenbaar, omdat zij zich niet vrij voelen om open te zijn over hun ziekte. Er heerst nog vaak onbegrip; ze worden op afstand gehouden door familie, buren, werkgevers en collega's. Zelfs in de zorg hebben mensen die leven met HIV nog te maken met de verouderde denkbeelden.

Verschillen
Het stigma rondom HIV is niet overal hetzelfde, zo benadrukt fotografe Marjolein Annegarn; zelf ook HIV-positief sinds 1986 en erg open over dit feit. Zo is het in grotere steden als Amsterdam vaak minder een probleem dan daarbuiten. De expositie is daarom door heel Nederland te zien. "Veel mensen zijn blijven hangen bij het beeld van HIV uit de vorige eeuw. Als mensen weten hoe het nu is, kunnen angst en vooroordelen verdwijnen."