Afbeelding
Foto:

Kijk jij ook?

ENSCHEDE - Elke maandagavond is het programma 'Dierenkliniek Hart van Brabant' te zien op tv. Ik denk dat veel mensen kijken. Maar ook ik als dierenarts vind het leuk om te zien. Een feest van herkenning.

Baasjes met hun geliefde dier. Zo was er een ouder echtpaar dat met hun aangereden hond Bobbi naar de kliniek kwam, omdat zij een gebroken bekken had. Zo lief waren ze, maar ook erg zenuwachtig en gespannen. Ze hadden veel voor hun Bobbi over, en waren dan ook superblij toen ze haar na de operatie weer konden ophalen en ze snel weer de oude was. Zo herkenbaar en mooi. In de drukte van alledag vergeet je dat wel eens. Maar dit goede gevoel bij eigenaar en dier, daar doe ik het voor.

Keerzijden
Ook de keerzijden van het dierenartsenvak worden soms aangestipt. Lange uren werken, vaak dienst, vaak te weinig thuis zijn. Toch goed dat de makers dit ook meenemen. Het zorgt voor een reƫel beeld van werken in een dierenkliniek. Ook de verdrietige gevallen met een slechte afloop horen bij de minder leuke kanten van het dierenarts zijn. Denk aan de Amerikaanse bulldog Jallo die een rolgordijn met koord had opgegeten. Met name het koord had zijn darmen verwoest. Een operatie mocht niet meer baten. Soms werk je hard om een dier te redden, maar ben je gewoonweg te laat of gaat de ziekte te snel. Een grote teleurstelling voor baas en dierenarts. Het liefste willen we alles genezen.

Zieke baasjes
Erg verdrietig zijn ook de gevallen waarbij de baasjes zelf ziek zijn en daardoor vaak een intense band met hun dier hebben opgebouwd. Dan komt de ziekte van hun dier extra hard aan. Dat zijn moeilijke en emotionele gesprekken. Zeker als je moet vertellen dat een behandeling niet mogelijk is en het overlijden nadert.

Goed beeld
Dierenkliniek Hart van Brabant geeft een goed beeld van een dierenkliniek. Naast hoogtechnische diergeneeskunde gaat het over de liefde van en voor dieren, het houden van, het graag willen genezen, maar ook de verdriet en teleurstelling. Een mooi programma. Ik herken mij hier in en ben fan.

Esther van Sprang
Dierenarts bij Dierenkliniek Enschede