Afbeelding
Foto:

Enschede herdenkt de vuurwerkramp

ENSCHEDE - Op maandag 13 mei herdenkt Enschede de vuurwerkramp die dan exact 19 jaar geleden plaatsvond in de wijk Roombeek. Ook dit jaar wordt er aandacht aan besteed en wordt de gebeurtenis herdacht.


De herdenking heeft een informeel karakter. De ramp koste destijds het leven aan 23 mensen en verwoeste een groot deel van de woonwijk. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de herdenking van de vuurwerkramp plaatsvindt bij het monument ter nagedachtenis aan de ramp. Het Verdwenen Huis tussen Hemel en Aarde, zoals de naam van het monument luidt, bevindt zich op de plek waar een krater werd geslagen tijdens de vuurwerkramp.

Monument
Voor wie behoefte heeft aan het herdenken van deze gebeurtenis is er door de Stichting Herdenking Vuurwerkramp ook dit jaar een programma opgezet. Wijkvoorziening Prismare aan de Roomweg 167d zal rondom de herdenking geopend zijn van 14.00 tot 17.00 uur. Men kan de stilteruimte en het Huis van Verhalen die dag bezoeken vanaf 10.00 uur. Rond 15.15 zullen burgemeester van Veldhuizen en Bram Distel, voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp, van Prismare naar het herdenkingsmonument lopen. Zij leggen daar bloemen en aansluitend zullen de klokken worden geluid. Dit wordt gevolgd door een moment van stilte.

Vlag halfstok
Wie daar behoefte aan heeft mag dan ook aanwezig zijn bij de herdenking. De gemeente Enschede heeft ook een vlaginstructie voor deze dag uitgegeven: wie dit wil mag op maandag 13 mei van zonsopkomst tot zonsondergang de vlag halfstok hangen.

Onderzoek
De vuurwerkramp leeft nog altijd bij Enschedeƫrs, 19 jaar na dato. Hoewel het onderzoek naar de ramp al snel werd afgesloten, bleven er twijfels bestaan. Voormalig Europarlementariƫr Paul van Buitenen pleit voor het heropenen van het onderzoek om de ware feiten uit te zoeken. De Tweede Kamer had eind vorig jaar de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd het onderzoek naar de ramp te heropenen, maar dit werd afgewezen. Van Buitenen laat het er echter niet bij zitten en heeft nu zelf de nieuwe voorzitter van de onderzoeksraad aangeschreven met zijn verzoek.