Afbeelding
Foto:

Budget vrij voor culturele proeftuinen in Twente

ENSCHEDE - Er komt in 2019 en 2020 meer budget vrij vanuit de overheid voor culturele vernieuwing. In totaal 4 miljoen euro moet de cultuur op verschillende plekken in Nederland een stimulans geven. In Twente gaat dit budget naar de Proeftuin Maakplaatsen-Generators.

Cultuur is een belangrijk onderdeel van de samenleving, en helaas een onderwerp waarop sterk is bezuinigd de afgelopen jaren. Subsidies verdwenen en veel projecten konden geen doorgang meer vinden. Het nieuws van minister van Engelshoven was dan ook goed nieuws voor velen: er komt meer geld vrij voor culturele projecten. "Cultuur groeit en bloeit in alle provincies. Met deze financiële impuls wil ik die ontwikkeling verder stimuleren." aldus van Engelshoven.

Maakplaatsen
Het Twentse project krijgt een bijdrage van 325.000 euro en kan daarmee van start gaan. Het project omvat veel initiatiefnemers en helpende handen, waaronder het Enschedese bedrijf Tetem, Twentse gemeenten, het ROC van Twente en de Universiteit Twente. De maakplaatsen zijn zoals het klinkt: plaatsen waar mensen zich bezig kunnen houden met technologie en praktische oplossingen. Maakplaatsen stimuleren vakmanschap en zorgen ervoor dat ook in de toekomst voldoende praktijkgerichte krachten beschikbaar zullen zijn in de regio Twente.

Generators
De maakplaatsen is waar het gebeurt, maar dit heeft een drijfveer nodig. Deze bevindt zich in de generators, de platformfunctie vanuit het project. Daar houdt men zich bezig met innovatie en technologie. Op de maakplaatsen wordt het aanwezige talent benut en verder uitgebreid terwijl de generators zorgen voor het aantrekken van nieuwe aanwas.

Landelijk
Twente is niet de enige regio met deze culturele proeftuinen. In totaal gaan er 15 proeftuinen van start in het land. De initiatiefnemers hebben hoge verwachtingen van dit project in Twente. "Twente heeft als innovatieve maakregio burgers nodig die geïnteresseerd zijn in techniek en in staat om in een technologische omgeving te werken. Er is veel vakmanschap in de regio aanwezig, dat vaak van vader op zoon overgaat, dat moeten we benutten." De proeftuinen moeten tevens dienen als brug tussen het onderwijs, bedrijven en de cultuursector.