Afbeelding
Foto:

Groen

Het is weer raak! Deze keer in stadsdeel Oost. Een oude, beeldbepalende eik wordt geveld, omdat aan de Schipholtstraat / Broekheenseweg acht bouwkavels worden uitgegeven. Bij meerdere raadsleden waren vragen binnengekomen over de kap van de eik en wethouder Van den Berg had toegezegd de eik vooralsnog te laten staan en in te passen in het bouwplan. Dan denk je als raadslid: "Heeft hij mooi geregeld…" totdat wij afgelopen week een mail ontvingen van de wethouder dat de boom toch gekapt gaat worden. De eik staat te dicht op de kavelgrens en bij verkoop van de kavel is de gemeente verplicht om de grond bouwrijp op te leveren, zegt de wethouder. De kavel moet vrij zijn van boomstronken, stobben, kabels etc. Alsof je geen kavel in Enschede kunt verkopen met een oude boom op de erfgrens. Bovendien als er al leidingen liggen van nutsbedrijven, worden die natuurlijk gewoon gebruikt en niet weggehaald. Dus hoezo moeten alle leidingen worden verwijderd? Bouwrijp maken, wil echt niet zeggen dat alles weg moet! Wel had Van den Berg in overleg met omwonenden besloten elders drie bomen terug te poten. Dat is netjes.


Het gaat EnschedeAnders om het principe. Hoe ga je om met bestaand groen bij de uitgifte van bouwkavels? Aan de Schipholtstraat had natuurlijk de kavel met de eik op de erfgrens gemakkelijk behouden kunnen worden. Je past het bouwplan iets aan , verkoopt de kavel met behoud van de eik als voorwaarde en geeft de koper bijvoorbeeld ietsje meer grond. In het Vaneker werden oude houtwallen gesloopt voor bouwkavels en werd de historische boomgaard gekapt voor twee bouwkavels. Als we doorgaan in Enschede op deze manier, projectontwikkeling vanuit dollartekens, dan snijden we ons zelf in de vingers.


Tegenwoordig hebben wij de mondvol over duurzaamheid. Bomen halen CO2 (koolstofdioxide) uit de lucht en zetten die om in zuurstof. De zuurstof geven ze af aan de lucht. Daarom zijn wij grote voorstander van meer groen, vooral ook in de bebouwde kom. Een jonge boom vervangt niet het effect van een oude, beeldbepalende boom!


In 2017 heeft de Universiteit van Wageningen onderzoek gedaan hoe groen de bebouwde kom van de Nederlandse gemeenten zijn. Let wel: binnen de bebouwde kom. Enschede stond op plaats 146. Gelukkig zijn er projecten zoals de Groene Loper (een project dat bestaande groen initiatieven verbindt en deze zichtbaar maakt, zodat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met de natuur), maar op de ranglijst van groene gemeenten moet Enschede stijgen. Want een groene stad geeft schone lucht! Daar wil je wonen!

Margriet Visser
EnschedeAnders