Afbeelding
Foto:

Herdenken en vieren

ENSCHEDE - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.


Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Programma
In Enschede bestaat het programma van de herdenking onder andere uit de stille tocht die om 19.00 uur start bij het stadhuis aan de Langestraat en die naar het Volkspark gaat. Daar zal bij het bij het monument van Mari Andriessen om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Deze worden afgesloten met het blazen van 'The Last Post'.

Vieren
Op 4 mei om 18.30 uur werd de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. De onvoorwaardelijke overgave treedt op 5 mei 1945 om 8.00 uur in en dat Nederland dan weer vrij is, wordt jaarlijks gevierd op 5 mei.

Voor iedereen
Op 5 mei is er in Enschede een Vrijheidsfestival. Om 12.00 uur zal het vrijheidsvuur worden ontstoken en de vlag worden gehesen op de Oude Markt. Tot 18.00 uur kunnen kinderen zich vervolgens vermaken op de Oude Markt met diverse activiteiten. Verder is er op het terrein van Universiteit Twente een festival voor iedereen. Hier zullen onder andere Tony Junior, Famke Louise en Freddy Moreira op het podium staan. Alle leeftijden zijn welkom en de toegang is gratis.