Afbeelding
Foto:

Huis voor Taal en Meedoen

ENSCHEDE - Participeren is tegenwoordig een belangrijk thema voor gemeenten; meedoen in de samenleving in de breedste zin. Dit begint bij een goede beheersing van het Nederlands qua spreken, schrijven en lezen, maar het gaat nog véél dieper. Om in Enschede inwoners te helpen met meedoen in de brede zin is nu het nieuwe Huis voor Taal & Meedoen geopend.

Het Huis voor Taal & Meedoen is een samenwerkingsverband tussen diverse partners. Het overkoepelende doel is om Enschedeërs te helpen bij het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ook zetten zij in op het verbeteren van de digitale vaardigheden.

Groter probleem
Laaggeletterdheid is een groter probleem dan we aanvankelijk zouden denken. Ongeveer 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook in Enschede komt dit voor en in alle lagen van de bevolking. Volgens de gemeente bestaat de groep laaggeletterden in Enschede voor tweederde uit mensen zónder migratieachtergrond. Geboren en getogen Nederlanders dus, die door uiteenlopende oorzaken moeite hebben met onze taal. Juist deze groep blijkt in de praktijk echter lastiger te bereiken; er heerst nog vaak schaamte bij deze groep en onbegrip bij hun omgeving. Het slecht beheersen van het Nederlands is ook een belangrijke factor in bijkomende problemen. Zo heeft deze groep grote moeite om zaken te regelen bij de overheid, maar ook de kansen op werk zijn slechter. Deze groep loopt zo ook een groter risico om onvrijwillig afhankelijk te blijven van uitkeringen.

Aan de slag!
Er zijn inmiddels 500 deelnemers die meedoen met het formele traject van het Huis van Taal & Meedoen; nog eens een 1.000 anderen ontvangen hulp op informele wijze bij het opbouwen van hun basisvaardigheden. Wethouder Arjan Kampman is blij dat er veel interesse is voor deelname en ondersteuning: "De inzet van de samenwerkingspartners en vrijwilligers zorgt ervoor dat een grote groep mensen mee kan doen in de samenleving."