Afbeelding
Foto:

De woning klaar voor de lente

TWENTE - Een woning heeft onderhoud nodig. Sommige zaken, zoals een lekkende kraan, vragen direct om actie en andere zaken die niet à la minute gedaan hoeven te worden, blijven nog al eens liggen. Wat zou u nu aan het begin van het jaar kunnen ondernemen?

Maak de dakgoten schoon. Vaak wordt dit klusje al in de herfst opgepakt, maar in het voorjaar nog eens de dakgoten nalopen is geen overbodige luxe. Met een flinke plensbui in het voorjaar kunnen door vuil dakgoten overstromen en de hemelwaterafvoer kan verstopt raken. Geen onderhoud van dakgoten kan ervoor zorgen dat er lekkages ontstaan en gevels aangetast worden door vocht. Wanneer u op de ladder staat voor de goten, leg dan meteen de pannen recht en vervang de kapotte dakpannen.

Schilderwerk
Kijk na de winterperiode ook het buitenschilderwerk na op scheuren, slijtage en andere onvolkomenheden. In de winterperiode kan vocht en vorst de verflaag aantasten. Wanneer u in het voorjaar de aangetaste verflaag herstelt, voorkomt u verdere problemen zoals houtrot. Wanneer u toch bezig bent met de kozijnen en deuren, kijk dan direct of de kit nog in goede staat is. Kit voorkomt namelijk vocht tussen de ruit en het kozijn en helpt daardoor ook bij de voorkoming van houtrot.

Ventilatie
Van januari tot en met december is het ventileren van een woning belangrijk. Toch worden ventilatierooster in het stookseizoen nog steeds gesloten om te besparen op de stookkosten. Het voorjaar is het moment om alle roosters weer open te zetten. Wanneer u dat doet, maak de rooster dan ook schoon. Ongemerkt hoopt vuil zich op in de rooster en ook spinnen willen er nog wel eens een web weven. Zowel de ventilatierooster die zorgen voor frisse lucht in de leefomgeving als de roosters die zorgen voor ventilatie van de kelder of de kruipruimte moeten regelmatig schoongemaakt worden. Goede ventilatie zorgt voor een beter binnenklimaat.

Zelf doen
Naast deze klusjes zijn er zeker nog andere karweitjes die gedaan kunnen worden. Let er wel op dat u het onderhoud goed en veilig aanpakt. Gebruik de juiste gereedschappen en schakel tijdig een vakman in als u niet voldoende kennis heeft. Schakel ook een deskundige in wanneer er bijvoorbeeld op hoogte gewerkt moet worden en u niet graag op een ladder staat.