Afbeelding
Foto:

Een tuin van en voor kinderen

TWENTE - Is het mogelijk om kinderen een eigen tuin te geven? Waarom niet! Op jonge leeftijd kunnen kinderen al vertellen welke planten en bloemen ze mooi vinden. Geef ze een vierkante meter en plant daar samen de gekozen planten.


In hun eigen tuintje kunnen ze zien hoe planten groeien en bloeien en het tuintje geeft ze al een beetje verantwoordelijkheid. Ze moeten natuurlijk helpen met de verzorging en ze water geven. Misschien gaat dat in eerste instantie van harte, maar u loopt wel het risico dat u dat uiteindelijk zelf moet doen.

Zelf zaaien
Het zelf zaaien van bloemen, planten of groenten kan natuurlijk ook. Het traject is dan wat langer, maar oogsten vanuit de eigen tuin is leuk voor kinderen en voor volwassenen. De acties van verschillende supermarkten hebben laten zien dat daar bij jong en oud interesse in is. Wanneer snel resultaat gewenst is, dan zijn tuinkers, radijsjes, sla en spinazie goede keuzes. Wanneer er ook bloemen tussen de groenten worden geplant, dan wordt het een fleurig geheel en dat maakt het voor kinderen nog leuker. Bepaalde planten en bloemen kunnen ook heel functioneel zijn. Zo scheiden afrikaantjes een stof af waar bladluizen niet van houden en een akelei weert slakken. Ook kruiden als rozemarijn houden insecten weg bij uw oogst. Voorkomen is beter dan of de oogst op te laten eten of naar bestrijdingsmiddelen te grijpen.