Afbeelding
Foto:

Beperking storten van asbest

ENSCHEDE - Asbest storten in Enschede kan momenteel nog bij alle afvalbrengpunten, maar vanaf 29 april is dat alleen nog maar mogelijk bij het afvalbrengpunt West.


Dat asbest een gevaarlijke stof kan zijn en dat de overheid wil dat er vanaf 2024 geen asbestdaken meer zijn in Nederland is algemeen bekend. Het verwijderen en afvoeren van asbest is echter wel aan regels gebonden. Zelf asbest verwijderen en afvoeren is wel mogelijk. Er zal in dat geval wel goed opgelet moeten worden dat het asbest niet beschadigd raakt. Met name de vezels die in dat geval vrijkomen kunnen gevaar op leveren.

De regels
Voordat er asbest gestort mag worden moet er een Sloopmeldingsformulier worden ingevuld via olo.nl. Wanneer u geen reactie krijgt, mag u ervan uitgaan dat u de asbest zelf mag verwijderen. Wanneer u de asbest heeft verwijderd, kunt u met de geprinte versie van het formulier gratis maximaal 35 m2 of 500 kg storten. Het asbest dient te worden verpakt in twee lagen doorzichtig plastic dat vast getapet wordt. Het plastic is bij afvalbrengpunten verkrijgbaar en de asbest dient thuis te worden verpakt in handzame formaten, zonder het asbest te breken of op een andere wijze te verkleinen.

Vanaf 29 april
Storten van asbest kan vanaf 29 april dus alleen nog bij afvalbrengpunt West aan de Binnenhaven 152. Deze is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 15.00 uur. Wanneer u het asbest niet volgens de regels aanlevert, zal Twente Milieu het niet accepteren.