Afbeelding
Foto:

Wat zoemt er in Enschede?

ENSCHEDE - De bij staat de afgelopen tijd weer meer in de belangstelling. Het gaat namelijk nog steeds relatief slecht met de bij, vlinders en andere nuttige insecten. De bij is zeer belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor onze menselijke voedselvoorziening.

De gemeente Enschede ziet ook het belang van de bij in. Er zijn in de stad al veel mooie bloemenlinten gerealiseerd die de bij gedurende het jaar van voldoende voedsel moeten voorzien. Om te kijken hoe het momenteel gaat met de lokale bijenstand zal komend weekend ook de landelijke bijentelling gehouden worden van Nederland Zoemt. Vorig jaar was de eerste editie van deze bijentelling; deze is dus nog niet zo bekend als de landelijke vogeltelling.

Veel bijen
Wie bij de bij alleen denkt aan de standaard zwart-gele bij krijgt zo een bijzonder feitje te lezen: Nederland telt namelijk maar liefst 360 verschillende soorten wilde bijen. Ongeveer de helft van alle bijensoorten is bedreigd. Dit heeft grote gevolgen voor de voedselvoorziening, aangezien 80 procent van de eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving. De bijentelling zal gehouden worden deze zaterdag 13 en zondag 14 april. Inwoners worden opgeroepen om in de eigen tuin of op het balkon in een half uur te tellen hoeveel soorten en aantallen bijen u ziet. Ga dan naar de website om de resultaten in te voeren: nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling.

Help mee
U kunt ook zelf positief bijdragen aan de bijenstand, bijvoorbeeld door bijvriendelijke beplanting in de tuin te plaatsen of een bijenhotel. Zo kunt u via internet zelfs complete pakketten kopen met niet-stekende 'metselbijen' (foto) en een kast met nestgangen dat dan in de eigen tuin op te hangen is.