Afbeelding
Foto:

Basisschool La Res legt zich niet neer bij besluit minister!

ENSCHEDE - Onlangs kondigde Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, aan dat flexibele onderwijstijden in het basisonderwijs gevolgen heeft voor de kwaliteit van het onderwijs. De pilot die onder andere liep op basisschool La Res krijgt daardoor geen vervolg en daar zijn ze op de La Res niet blij mee. Op maandag 8 april werd dat heel duidelijk gemaakt!


Op het schoolplein stonden om 8.30 uur leerkrachten, leerlingen en ouders die het zelfgeschreven protestlied op het nummer 'Het is ijskoud' van Nielson zongen. Zinnen als "We zouden toch een stap vooruitgaan? Maar je maakt het kapot. Waarom zou je dat doen." geven duidelijk aan dat de beslissing van minister Slob op basis van onderzoek van de onderwijsinspectie niet wordt begrepen. Ook gaat dit besluit niet zonder slag of stoot geaccepteerd worden, zeker niet als zelfs de onderwijsinspectie een geclausuleerde invoering als advies geeft. Een advies waar de school ook volledig achter staat, want op een aantal scholen kwam de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang, maar over de oorzaak daarvan wordt in het geheel niet gesproken.

De pilot
In 2011 werd de pilot flexibele onderwijstijden primair onderwijs gestart. Hierbij kregen een aantal scholen de vrijheid om af te wijken van de wettelijke eisen van een vijfdaagse schoolweek en de centraal vastgestelde schoolvakanties. De La Res gaf invulling aan de pilot door iedere leerling de kans te geven om gedurende het schooljaar vrije dagen op te nemen en de gemiste dagen in te halen tijdens de zomerschool. Leerlingen hebben in dat geval minder dan zes weken zomervakantie. Dit werkt goed. Leerlingen kunnen een keer een "baaldag" opnemen, ziekteverzuim bij kinderen was laag en luxeverzuim kwam niet voor. Ook voor ouders een ideale oplossing als in schoolvakanties bijvoorbeeld geen verlof opgenomen kan worden. En over animo had de school ook niet te klagen. Alle jaren werd er veel gebruik gemaakt van de zomerschool. Ook de kwaliteit van het onderwijs had er niet onder te lijden. Juist dat punt is wat minister Slob zorgen baart en waarom het project geen vervolg krijgt, tenzij hij op andere gedachten gebracht kan worden door onder andere dit protestlied van de school.